România se află încă într-o situaţie economică favorabilă, dar care nu va mai dura mulţi ani şi de aceea trebuie luate măsuri de urgenţă pentru transformarea economiei naţionale într-una cu adevărat competitivă, a declarat vineri comisarul european Leonard Orban.
"În momentul de faţă România se află încă într-o situaţie economică favorabilă, oportunitate care va mai dura câţiva ani, dar nu mulţi, astfel încât România trebuie să ia măsuri pentru a-şi moderniza economia şi pentru a o transforma într-una real competitivă. Viitorul României depinde de creşterea competitivităţii", a spus Orban la finalul mesei rotunde "Evoluţiile socio-economice din România: valorificarea oportunităţilor oferite de către Strategia Lisabona a Uniunii Europene pentru dezvoltare şi locuri de muncă".
El a menţionat că Executivul european salută elaborarea proiectului de plan de acţiune pentru reformă, care conţine inclusiv referiri la implementarea Strategiei Lisabona.
Orban a subliniat că România este prima ţară dintre statele membre UE care a adoptat un astfel de proiect.
Comisarul european a adăugat că în luna decembrie CE va întocmi un raport despre stadiul implementării Strategiei Lisabona în statele membre, care va sublinia stadiul măsurilor de reformă din aceste ţări.
"Este foarte bine să existe un plan de acţiune de bună calitate care să fie pus în aplicare", a afirmat Orban.
Oficialul european a salutat faptul că în discursul rostit de ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, în închiderea conferinţei, acesta a menţionat că aplicarea planului va fi atent monitorizată la nivel politic.
Leonard Orban a mai spus că este nevoie de un consens politic şi la nivel social în implementarea planului de acţiune.
"Sunt măsuri în interesul tuturor cetăţenilor din România, care trebuie luate pe mulţi ani înainte. Strategia Lisabona înseamnă o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii din România şi din UE", a încheiat comisarul european.
Strategia Lisabona reprezintă un set de obiective, domenii prioritare de acţiune, ţinte şi măsuri, pentru orientarea politicilor europene de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă pentru realizarea obiectivului strategic al UE de a deveni cea mai competitivă şi dinamică economie bazată pe cunoaştere.
Strategia Lisabona a fost adoptată de către Consiliul European extraordinar de la Lisabona, din 23-24 martie 2000 şi reînnoită de către Consiliul European de la Bruxelles din 22-23 martie 2005.