Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Karoly Borbely, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că a propus eliminarea sporului de antenă, de până la 10% din salariul de bază, care se acordă unora dintre funcţionarii publici, spor ce va putea fi acordat pe viitor, dar sub altă denumire.
Sporul de antenă poate ajunge până la zece la sută din salariul de bază şi se acordă funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în instituţii în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de înaltă frecvenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Anunţul ministrului în privinţa eliminării acestui spor a venit după ce reprezentantul Autorităţii de Sănătate Publică Mureş, Ovidiu Fărcaş, a atras atenţia că târgumureşenii s-au alarmat faţă de eventualele efecte nocive pe care le au radiaţiile antenelor GSM asupra stării lor de sănătate, după ce au aflat că în unele instituţii se dau "sporuri de antenă".
Borbely Karoly a declarat că a discutat deja în Parlament o propunere pentru eliminarea acestui spor.
"Aceste sporuri nu se dau pentru antenele GSM, ci pentru altele. Sigur găsim varianta prin care o vom înlocui cu altceva. Nu luăm cei zece la sută de la dumneavoastră. O redenumim cumva, îi dăm alt nume", a declarat ministrul.
El a adăugat că îngrijorarea populaţiei faţă de radiaţiile emise de antenele de telefonie mobilă este nejustificată, acestea având valori de 50 până la 100 de ori mai mici decât valoarea maximă admisă.
Karoly Borbely a făcut aceste declaraţii în cadrul unei dezbateri intitulate "Comunicaţiile mobile şi sănătatea”.
De exemplu, cei peste 700 de angajaţi ai Primăriei Bistriţa beneficiază, anul acesta, de16 sporuri prevăzute în contractul colectiv de muncă negociate de sindicat cu reprezentanţii Primăriei, dar şi de numeroase alte stimulente financiare şi facilităţi, printre sporuri figurând şi sporul de antenă, de zece la sută, pentru depăşiri ale câmpului electromagnetic de radiofrecvenţă şi microunde, determinat pe baza buletinului de analiză stabilit de instituţiile competente, care se acordă pentru toţi salariaţii ce îşi desfăşoară activitatea în aceste condiţii.
Şi cei peste 200 de salariaţi ai Primăriei Vaslui beneficiază de o serie de sporuri mai puţin obişnuite, cum ar fi cel pentru muncă penibilă şi de periclitate, dar şi de sporul de antenă.