Circa 50% din veniturile salariaţilor din România reprezintă stimulente, sporuri sau bonificaţii, cu mult peste media europeană de 18-20%, a declarat vineri Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).
"Circa 50% din veniturile salariaţilor din România sunt reprezentate de stimulente, sporuri sau bonificaţii, cu mult peste media europeană de 18-20%, iar salariul de bază este doar 50% din totalul veniturilor", a spus Costin la masa rotundă "Evoluţiile socio-economice din România: valorificarea oportunităţilor oferite de către Strategia Lisabona a Uniunii Europene pentru dezvoltare şi locuri de muncă".
El a adăugat că România este pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) la salariile primite de angajaţi "în plic", ceea ce arată că în relaţiile de muncă "preferăm să nu scoatem la lumină cifrele reale şi să nu plătim taxele aferente".
Preşedintele BNS a arătat că România este pe primul loc în UE şi în ceea ce priveşte teama salariaţilor că ar putea să fie incluşi în rândul evazioniştilor.
"Suntem pe ultimul loc în UE în privinţa educaţiei adulţilor şi în ceea ce priveşte integrarea socială a celor care şi-au pierdut serviciul", a apreciat Costin.
Reprezentantul sindicatelor consideră că România are un sistem de protecţia "prost" şi nu este interesată să-i reintegreze în câmpul muncii pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă.
"Oamenii care nu au locuri de muncă se împart în două categorii. Pe de-o parte sunt cei care sunt asistaţi social, adică se mulţumesc cu puţin, iar a doua categorie sunt cei care vor multe, dar preferă să plece în alte ţări unde să-şi găsească recompensa socială", a afirmat Costin.
Potrivit unui studiu Eurobarometru prezentat de BNS, 23% din eşantionul din România a declarat că în ultimele 12 luni a primit salariul total sau parţial "în plic", faţă de media UE de doar 5%.
De asemenea, percepţia riscului de a fi detectat într-o situaţie de muncă nedeclarată este în România unul dintre cele mai reduse din Europa, respectiv 28% faţă de media UE de 33%.
(23 mai 2008, 13:29:06