Analiza creşterii constante a preţului petrolului şi a situaţiei din România, singura ţară din UE cu resurse de ţiţei, aduce în discuţie strategia Petrom, care nu poate continua la nesfârşit această strategie, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
"Eu cred că Petrom îşi va da foarte bine seama că nu poate continua la nesfârşit cu această strategie de campanie exclusivă, în condiţiile în care administrează întreaga resursă de petrol a ţării. Eu cred că va înţelege acest lucru. Eu le-am lansat un mesaj şi sper să înţeleagă până la urmă faptul că avem petrol care trebuie să ne asigure o anumită securitate energetică, iar la nivel internaţional sper că se va căuta printr-o soluţie a dialogului o formulă care să evite astfel de şocuri pentru economia mondială", a afirmat Vosganian, marţi, la Piteşti.
El a anunţat recent că reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor vor discuta cu producătorii şi comercianţii de carburanţi în privinţa creşterilor de preţuri.
"Atragem atenţia mai ales companiilor care comercializează produse realizate cu materii prime din România. Vom avea discuţii cu acestea, mai ales că în modul în care s-a încheiat contractul de privatizare la Petrom, România are cele mai mici redevenţe din Europa şi nu se vede acest lucru în preţuri", afirmaVosganian, în 12 mai.
Un document guvernamental arată că preţul de vânzare al benzinei la staţiile de distribuţie din ţară este apropiat de nivelurile practicate în statele membre UE, deşi România beneficiază încă de o derogare a CE şi aplică un nivel redus de accize.
De la începutul acestui an, Petrom, companie controlată de grupul OMV, a scumpit de nouă ori carburanţii, cele mai importante modificări fiind operate în luna mai.
Astfel, preţul benzinei Premium fără plumb 95 a crescut cu 12%, de la 3,52 lei/litru la 1 ianuarie la 3,96 lei/litru, după majorarea de la 12 mai, în timp ce sortimentul Top Premium fără plumb 99+ s-a scumpit cu 10% în această perioadă, de la 3,85 lei/litru la 4,23 lei/litru.
În ceea ce priveşte motorina, preţul pentru Top Euro Diesel 4 a crescut cu 17%, de la 3,71 lei/litru la 4,36 lei/litru, în timp ce sortimentul Euro Diesel 4 s-a scumpit cu 18%, de la 3,63 lei/litru la 4,28 lei/litru.
Preţul petrolului a atins marţi nivelul record de 129,6 dolari pe baril, iar miercuri se situa în jurul a 129 de dolari, în contextul deprecierii dolarului şi al refuzului OPEC de a majora producţia.