Dosarul în care armatorul vasului Iman T, Mustafa Tartoussi, este judecat pentru că l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam să fugă din România va fi trimis Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate, după ce instanţa supremă a decis, marţi, să admită recursurile formulate de inculpaţi.
Curtea de Apel Bucureşti a respins, în 24 aprilie, cererile avocaţilor celor patru persoane cercetate în dosarul privind fuga lui Omar Hayssam din România de a sesiza Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate care viza articolul 33 litera C din Legea 535 / 2004 privind combaterea terorismului şi a mai multor articole din Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate.
Inculpaţii din dosarul privind fuga lui Hayssam au atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţiilor invocate.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei este definitivă, urmând ca această instanţă să înainteze dosarul Curţii Constituţionale pentru a se pronunţa pe excepţiile invocate.
La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi a planificat şi înlesnit, împreună cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.
Cercetările efectuate în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, pe baza aportului infracţional al inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de considerente de ordin material - în primul caz - şi de ordin familial - în cel de al doilea caz.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului. Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.