Petrom, la fel ca toate celelalte companii private care vând carburanţi în România, activează pe o piaţă liberă, în care preţurile sunt stabilite în funcţie de cerere şi ofertă, fără a fi influenţate de intervenţii administrative, care echivalează cu practici anticoncurenţiale, consideră compania.
Reacţia Petrom vine după ce ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a criticat compania, atât săptămâna trecută, cât şi marţi, pentru preţurile ridicate la carburanţi.
Vosganian a declarat, marţi, la Piteşti, că Petrom nu poate continua la nesfârşit să scumpească benizna şi motorina, unul dintre motivele invocate fiind administrarea exclusivă de către companie a rezervelor de ţiţei ale României, ceea ce, în opnia ministrului, ar permite practicarea unor preţuri mai mici.
Ministrul afirmase, săptămâna trecută, că reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor vor discuta cu producătorii şi comercianţii de carburanţi în privinţa creşterilor de preţuri. Atunci Vosganian a lăsat să se înţeleagă că Petrom ar trebui să practice preţuri mai mici, pentru că grupul OMV, care deţine controlul companiei, a beneficiat la privatizarea Petrom de o serie de clauze avantajoase.
În replică la afirmaţiile ministrului Economiei şi Finanţelor, Petrom susţine că indiferent care ar fi fost acţionarul majoritar, preţurile ar fi fost aceleaşi, ele fiind dictate de conjunctura internaţională, pe care compania o are în vedere la stabilirea preţurilor.
"Indiferent dacă acţionariatul este de stat sau privat, preţul carburanţilor ar fi fost acelaşi. Este o conjunctură negativă internaţională în ceea ce priveşte preţul produselor petroliere. Politica de preţuri a Petrom este similară cu cele practicate în ţările Uniunii Europene şi reflectă competiţia de pe piaţă. Preţurile Petrom au o evoluţie dinamică, bazată pe cotaţiile internaţionale ale carburanţilor, dar şi pe competiţia de pe piaţă", potrivit sursei citate.
De la începutul acestui an, Petrom a scumpit de nouă ori carburanţii, cele mai importante modificări fiind operate în luna mai.
Preţul petrolului a depăşit marţi nivelul record de 130 dolari pe baril, după ce OPEC a refuzat să majoreze producţia de ţiţei şi pe fondul declinului mondei americane.
Un document guvernamental arată că preţul de vânzare al benzinei la staţiile de distribuţie din ţară este apropiat de nivelurile practicate în statele membre UE, deşi România beneficiază încă de o derogare a CE şi aplică un nivel redus de accize.
(22 mai 2008, 11:31:21