România este pe locul al treilea în grupul statelor care au înregistrat cel mai scăzut grad de ocupare a forţei de muncă în trimestrul al patrulea al anului 2007, după Ungaria şi Malta, în timp ce Italia cunoaşte o stagnare începând din 2004, iar Bulgaria a înregistrat o creştere spectaculoasă.
Astfel, potrivit datelor prezentate într-un raport CE referitor la situaţia înregistrată pe piaţa muncii, în România rata de ocupare a forţei de muncă în ultimul trimestru al anului 2007 a fost de 57,9%, indicând o scădere de 2,6 procente comparativ cu trimestrul al treilea al aceluiaşi an şi o creştere de 0,5%comparativ cu perioada similară a anului 2006.
În schimb, conform datelor CE, majoritatea statelor membre UE au înregistrat o creştere a nivelului de ocupare a forţei de muncă în 2007. Cele mai spectaculoase creşteri s-au înregistrat în Bulgaria, Letonia, Olanda, Slovacia şi Slovenia.
Pe de altă parte, raportul CE indică o creştere substanţială a costului forţei de muncă în toate statele nou intrate în UE şi în mod special în România, Bulgaria şi statele baltice. De altfel, potrivit statisticilor prezentate în raportul CE, în România creşterea costului forţei de muncă a fost în trimestrul al patrulea al anului 2007 de 3,8% comparativ cu trimestrul al treilea al aceluiaşi an şi de 21,6 procente comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2006.
Statisticile CE indică o performanţă solidă a pieţei muncii în UE, în pofida faptului că ritmul de ameliorare pare a se fi redus, conform unui comunicat al Executivului european.
Potrivit acestor date, în cel de-al patrulea trimestru al anului 2007, numărul total al angajaţilor a crescut cu 3,3 milioane comparativ cu anul precedent, ajungând la 224,5 milioane de persoane, în timp ce, în primul trimestru al lui 2008, 16,1 milioane de persoane sunt afectate de şomaj.
Dar, conform CE, după rezultatele foarte bune înregistrate la începutul anului 2007, creşterea trimestrială a gradului de ocupare a forţei de muncă a scăzut cu jumătate în ultimul trimestru al anului precedent, iar previziunile recente par să indice că rata şomajului ar putea atinge cel mai scăzut nivel în 2008.
Creşterea durabilă a nivelului de ocupare a forţei de muncă se datorează mai ales rezultatelor excelente înregistrate de Germania, Polonia şi Spania. De altfel, conform sursei citate, cu excepţia Ungariei şi a Lituaniei, toate statele membre au beneficiat de o creştere continuă a gradului de ocupare a forţei de muncă, fenomenul fiind valabil mai ales în cazul Irlandei, Letoniei, Luxemburgului, Maltei şi Sloveniei. Potrivit CE, la nivelul UE rata de ocupare a forţei de muncă a atins 66% în al patrulea trimestru al lui 2007, spre deosebire de perioada similară a anului precedent, când 65% din totalul mâinii de lucru a fost încadrată.
Pe parcursul primului trimestru al anului 2008, rata şomajului în Uniunea Europeană a fost marcată de o nouă reducere, scâzând de la 7,4%, anul trecut, la 6,7 procente. Motivaţia constă în reducerea ratei şomajului în Polonia, Germania şi Franţa. Pe de altă parte, potrivit sursei citate, situaţia pieţei muncii în Spania indică o creştere a şomajului, această ţară situându-se pe locul al doilea, după Slovacia.
Creşterea costului orei de muncă în UE a atins o rată anuală de 3,5 procente în valoare nominală în trimestrul al patrulea al anului 2007, ca urmare a unei creşteri semnificative a salariilor în noile state membre, care a fost însă contrabalansată de o creştere moderată a remuneraţiilor în Germania. Dar, luând în calcul atât tendinţele de creştere a productivităţii cât şi inflaţia, costul unitar real al muncii în UE a cunoscut doar o modificare nesemnificativă.
Conform CE, o serie de evenimente recente printre care turbulenţele înregistrate pe pieţele financiare, creşterea preţurilor la energie şi materii prime şi pierderea încrederii din partea consumatorilor pot antrena o deteriorare a perspectivelor macro-economice. Economia UE ar putea cunoaşte în acest context o încetinire în perioada 2008-2009, iar îmbunătăţirea situaţiei pieţei muncii va fi de acum înainte mai mică, urmând să se înregistreze un ritm mai lent al creşterii nivelului de ocupare a forţei de muncă şi o stopare a diminuării ratei şomajului.