Fermierii pot depune, în perioada 19-30 mai, cereri de finanţare pentru proiecte de modernizare a fermelor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi dezvoltarea satelor, în cadrul celei de-a treia sesiuni de depuneri a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Cererile se vor depune la sediile Oficiilor Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
În acelaşi timp, fermierii pot solicita finanţare pentru proiecte care vizează creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere prin schema de ajutor de stat pentru acordarea fondurilor nerambursabile. Astfel, acest tip de proiecte beneficiază în mai de o finanţare de 50,6 milioane de euro, reprezentând fonduri UE şi de 45,6 milioane de euro din cadrul schemei de ajutor de stat. Suma maximă nerambursabilă acordată pentru un proiect este de trei milioane de euro.
Fondurile disponibile sesiunii mai 2008 pentru modernizarea exploataţiilor agricole se ridică la 57,85 de milioane de euro, iar un proiect poate fi finanţat cu maxim două milioane de euro.
Totodată, agricultorii pot primi în acestă lună circa 103 milioane de euro pentru renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale. Pentru un proiect aferent acestei măsuri fermierii pot beneficia de maxim şase milioane de lei nerambursabili. PNDR a fost lansat pe 3 martie, iar pentru acest an sunt programate şase sesiuni de depunere a proiectelor, în perioada martie-august.
Fondurile alocate pentru întregul an pentru cele trei măsuri sunt de 618,4 milioane euro - dezvoltarea satelor, 347,1 milioane euro - modernizarea exploataţiilor şi 428,4 milioane de euro - creşterea valorii adăugate a produselor.
PNDR va permite României să acceseze fonduri UE de opt miliarde euro până în 2013 şi a fost aprobat de Comisia Europeană pe 20 februarie. Prima tranşă a finanţării a fost virată României în luna mai şi se ridică la circa 250 de milioane euro, reprezentând 3,5% din valoarea totală a sumei alocate până în 2013. A doua tranşă, reprezentând tot 3,5%, va fi virată până la finele anului.
Accesarea fondurilor pentru dezvoltare rurală va fi similară modelului SAPARD. Cei care vor să beneficieze de bani trebuie să depună proiecte, pe baza specificaţiilor din PNDR, la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.