Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a oferit detalii, marţi, la Oradea, privind viitoarea listă a medicamentelor gratuite şi compensate, care va intra în vigoare cel mai probabil de la 1 iulie, o noutate fiind că lista va fi însoţită de potocoale terapeutice de acces care vor fi făcute publice.
Ministrul Sănătăţii a declarat, într-o conferinţă de presă, că lista este rezultatul muncii de câteva luni a unei echipe formate din peste o sută de medici practicieni şi profesori, care au ţinut cont şi de observaţiile reprezentanţilor Colegiului Medicilor, Colegiului Farmaciştilor şi asociaţiilor pacienţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ca principiu de alcătuire a listei, Nicolăescu a spus că s-a avut în vedere creşterea numărului de patologii şi de produse medicamentoase oferite cetăţenilor.
Astfel, în sublista A, cuprinzând medicamentele compensate cu 90 la sută din preţul de referinţă, au fost cuprinse doar medicamente generice, ieftine, "pentru a asigura un cât mai larg acces la ele pentru pacienţi". Lista este cu 30 la sută mai mare decât cea actuală, deoarece de la 119 DCI (denumiri comune internaţionale pentru substanţa activă), numărul a crescut la 158 DCI.
"Fiecare grupă terapeutică - de exemplu boli digestive, neurologice - a beneficiat de DCI-uri noi, crescând în acelaşi timp şi numărul patologiilor pentru care se asigură medicamente", a precizat ministrul Sănătăţii.
Sublista B, cuprinzând medicamente generice şi noi, compensate cu 50 la sută din preţul de referinţă, a fost mărită de la 148 DCI la 206 DCI, consemnându-se astfel o creştere cu 37 la sută a totalului de medicamente ieftine.
Sublista C a fost întocmită pe trei secţiuni, corespunzătoare pentru tot atâtea tipuri de medicamente. Prima dintre ele conţine medicamentele pentru grupele de boli acute tratate în regim compensat sută la sută.
"Aici, numărul DCI-urilor noi este majorat ca niciodată până acum", a spus ministrul Sănătăţii, exemplificând cu cinci denumiri comune internaţionale pentru substanţa activă la insuficienţele renale acute şi şase denumiri comune noi la crizele hepatice acute.
La secţiunea C2, unde sunt incluse medicamentele pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate, există 61 de produse noi doar pentru programul HIV-SIDA, patru pentru diabet, nouă pentru oncologie, două pentru tuberculoză, trei pentru neurologie. Totodată, în categoria aceasta de medicamente au fost introduse în premieră medicamente organice, ceea ce este o noutate absolută pentru România, a susţinut ministrul.
Conform acestuia, în secţiunea C3 a listei, cuprinzând medicamentele pentru copii, pentru tinerii între 18 şi 26 de ani, precum şi pentru gravide şi lăuze, nu s-a operat nicio modificare, specialiştii apreciind că în această privinţă asigurarea medicamentelor este optimă.
O noutate este faptul că această listă va fi însoţită de protocoale terapeutice de acces, stabilite "pe criterii medicale şi de eficienţă financiară, elaborate în deplină transparenţă şi care vor fi făcute publice, astfel încât fiecare medic şi pacient să cunoască integral la ce medicamente are acces în baza asigurărilor de sănătate".
Eugen Nicolăescu a declarat că lista este postată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, pentru a fi dezbătută public, iar cei interesaţi să poată face observaţii şi sugestii, urmând ca forma ei definitivă să fie adoptată prin Ordin al ministrului şi Hotărâre de Guvern cel târziu la data de 1 iulie, când va începe să producă efecte.
"În scurt timp vom propune şi pachetele de servicii medicale de bază care vor fi decontate de CAS din Fondul Unic Naţional de Sănătate, care vor fi anexate la contractul de asigurări de sănătate”, a adăugat ministrul, potrivit căruia s-a făcut pentru prima oară "o procedură de sinceritate cu pacientul român, căruia i se va spune deschis şi sincer ce servicii pot fi decontate şi care nu”.
"Nimeni n-a vrut să facă acest lucru în ultimii zece ani, pentru că implică riscuri politice, dar trebuie să-l facem dacă vrem să nu blocăm sistemul de sănătate publică”, a susţinut ministrul.
Ministrul Sănătăţii s-a aflat, marţi, la Oradea pentru a inaugura al doilea Centru de diagnosticare precoce a cancerului din ţară, după cel deschis cu zece zile în urmă la Bucureşti. Centrul este o unitate privată dotată cu cel mai performant computer tomograf destinat depistării timpurii a afecţiunilor oncologice.