Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legile de ratificare a Tratatului de extrădare şi a Protocolului la Tratatul privind asistenţa judiciară în materie penală, ambele semnate între România şi Statele Unite ale Americii la Bucureşti, pe 10 septembrie 2007, informează Preşedinţia.
Fostul ministrul al Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Nicholas F. Taubman, au semnat, pe 10 septembrie 2007, Tratatul de extrădare între România şi Statele Unite ale Americii, precum şi Protocolul la Tratatul dintre SUA şi România privind asistenţa judiciară în materie penală.
Tratatul de extrădare înlocuieşte Convenţia de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnată la Bucureşti, la 23 iulie 1924, şi tratatul de amendare al acesteia, semnat în 1936.
Actul prevede extrădarea pentru orice faptă care întruneşte condiţiile privind durata minimă a pedepsei de cel puţin un an, precum şi extrădarea pentru infracţiuni comise în afara teritoriului statului solicitant. De asemenea, noua procedură de extrădare va elimina formalismul excesiv impus de convenţia în vigoare.
Totodată, Tratatul prevede că "extrădarea nu va fi refuzată pe motivul cetăţeniei". Extrădarea nu se acordă dacă persoana în cauză este pasibilă de pedeapsa cu moartea în statul solicitant, decât dacă acest stat dă asigurări că pedeapsa cu moartea nu va fi aplicată.
Tratatul reglementează şi o procedură simplificată de extrădare. În momentul în care persoana solicitată consimte să fie extrădată, nu mai este necesară prezentarea documentelor formale de extrădare.
Protocolul la Tratatul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind asistenţa judiciară în materie penală introduce forme moderne de asistenţă judiciară, recunoscute atât de legislaţia română, cât şi de cea americană: transmiterea de informaţii privind conturile bancare, echipe comune de anchetă, audierea prin videoconferinţă, transmiterea cererilor de asistenţă judiciară prin mijloace rapide de comunicare, precum şi extinderea categoriilor de autorităţi cărora li se poate acorda asistenţă judiciară.
Astfel, pe teritoriile României şi SUA pot fi constituite şi funcţiona echipe comune de anchetă, în scopul facilitării investigaţiilor sau a urmăririlor penale care implică SUA şi unul sau mai statele membre ale UE, atunci când România sau Statele Unite ale Americii consideră necesar.