Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, că "nu regretă" înfiinţarea Parchetului Naţional Anticorupţie, actualul DNA, în mandatul său, adăugând însă că lupta anticorupţie nu trebuie transformată în "vânătoare de vrăjitoare".
"Nu regret înfiinţarea acestei instituţii, problema este ca instituţia ca atare să aibă definit mult mai bine obiectul muncii", a spus Năstase, citat de corespondentul MEDIAFAX.
EL a subliniat că lupta anticorupţie nu trebuie transformată în "vânătoare de vrăjitoare".
Năstase a spus că acest mecanism este "absolut greşit" şi de aceea în ultimii trei ani DNA a lucrat "în gol".
Fostul premier a susţinut că lupta împotriva corupţiei reprezintă o dimensiune permanentă a acţiunii statului, a instituţiilor statului, reamintind că guvernul pe care l-a condus şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru legea de înfiinţare a Parchetului Naţional Anticorupţie, DNA-ul de astăzi, dar şi pentru alte măsuri care acum îşi arată utilitatea - legea conflictului de interese, declaraţiile de avere pentru demnitari şi publicarea lor ori licitaţiile transparente, în formulă electronică.
"Eu, spre deosebire însă de Monica Macovei şi de Traian Băsescu, cred că lupta împotriva corupţiei nu se poate face în interiorul Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor. Cu alte cuvinte, nu trebuie introdusă în zona vânătorii de vrăjitoare. Pentru că în momentul în care lupta anticorupţie vizează persoane, atunci ne dăm seama de slăbiciunea instituţiilor şi a normelor. Cred că progresul în această luptă trebuie să se realizeze prin perfecţionarea instituţiilor, a regulilor", a spus Năstase.
Acesta a adăugat că, dat fiind că el este prezent la inaugurarea podului Moreşti din oraşul mureşean Ungheni, unii dintre procurorii anticorupţie vor spune că trebuie să se uite cu atenţie la felul în care a fost finanţat respectivul pod, cu intenţia de a-i mai face un dosar lui Adrian Năstase.
"Acest mecanism este absolut greşit şi s-a văzut, trei ani de zile DNA a lucrat în gol. Părerea mea este că trebuie să revenim la ceea ce înseamnă, de fapt, o acţiune eficientă împotriva corupţiei. Ne interesează pe toţi ca instituţiile să funcţioneze bine, mai ales că vom fi pe pilot automat în relaţia cu Uniunea Europeană şi va trebui să respectăm standarde şi în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor. Deci, asta este părerea mea, nu regret înfiinţarea acestei instituţii (PNA-DNA - n.r), problema este ca instituţia ca atare să aibă definit mult mai bine obiectul munci", a conchis Năstase.
Fostul premier a asistat, miercuri, la inaugurarea podului Moreşti peste râul Mureş din localitatea Ungheni, un proiect început în mandatul său şi susţinut şi din banii comunităţii locale. Podul are 128 de metri şi a costat 3,7 milioane de lei, sumă apreciată de Năstase ca fiind "foarte mică".
Întrebat dacă nu este ciudat că un politician de opoziţie vine la inaugurări de poduri, Năstase a răspuns că unele obiective de investiţii începute în perioada 2000-2004 din fonduri guvernuamentale se finalizează acum, adăugând că nu ştie "dacă Guvernul actual a avut şi altă preocupare decât podul de la Mărăcineni".
"Aici doar am asistat, nu am vrut să preiau efortul comunităţii locale sau să-l introduc în trofeele mele politice", a mai spus el.