Mai puţin de un sfert din sistemele de irigaţii din România sunt funcţionale, fiind puse la punct pentru a putea iriga oricând suprafeţele deservite, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Nicolae Mărăcine, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că în România sunt funcţionale sistemele de irigaţii de pe o suprafaţă de 717.000 de hectare, dintr-un total de trei milioane de hectare amenajate.
Mărăcine a spus că aceste suprafeţe pot fi irigate "doar apăsând pe buton”, iar restul suprafeţelor agricole până la aproape un milion de hectare pot fi irigate dacă se realizează anumite reparaţii.
"Având în vedere că această activitate este de tip comercial, în speţă ANIF vinde un produs care este apa pentru irigaţii, acest mecanism trebuie să meargă pe baza cererii şi ofertei. Atâta timp cât producătorul agricol nu solicită şi nu face contract cu Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare nu putem să-i dăm apă", a declarat Mărăcine.
Potrivit preşedintelui ANIF, la ora actuală administraţia are predată cu protocol infrastructură de irigaţii către utilizatorii de apă de irigaţii pentru o suprafaţă de circa 550.00 de hectare şi în curs de predare alte suprafeţe până la 962.000 de hectare.
Nicolae Mărăcine a adăugat că există un inconvenient, în sensul că ANIF nu are încheiate contracte multianuale pentru furnizarea de apă pentru irigaţii pentru toată suprafaţa predată către producătorii agricoli, însă pentru rezolvarea acestei probleme există un proiect de lege prin care statul va obliga producătorii agricoli să încheie contracte cu ANIF imediat ce preia infrastructura de irigaţii.
"Vrem să fim siguri că infrastructura va fi folosită şi se va iriga pentru că interesul naţional este să mărim cât mai mult suprafaţa irigată pentru a asigura producţii sigure şi stabile, indiferent de condiţiile climatice", a afirmat Mărăcine.
Potrivit acestuia, irigaţiile în România nu sunt de necesitate, ci de completare, astfel încât suprafeţele irigate diferă de la an la an. El a dat ca exemplu anii 2005-2006, foarte ploioşi, când suprafaţa irigată 50.000 de hectare irigate, în timp anul trecut cu secetă extremă au fost irigate doar peste 300.000 de hectare "deoarece utilizatorii de sisteme de irigaţii au fost prinşi nepregătiţi".