Acţiunile de protest ale transportatorilor rutieri sunt evident de natură politică şi vizează altceva decât cererile propriu-zise, care sunt de o incoerenţă stridentă, a declarat, marţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu, precizând însă că Executivul este dispus la o discuţie pe teme realiste.
Transportatorii rutieri au oprit marşul cu camioanele de pe Şoseaua de Centură a Capitalei, început în jurul orei 8.00, spunând că nu vor pleca până când premierul Călin Popescu Tăriceanu nu le va rezolva solicitările legate, în principal, de eliminarea rovinietei.
Preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT), Augustin Hagiu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că protestatarii s-au oprit pe Şoseaua de Centură, în jurul orei 10.00, refuzând să continue marşul de protest început în jurul orei 8.00.
"Aşteptăm un semnal de la premier. Să vină acum, poate să treacă pe aici (zona A1), pentru că este la Piteşti. Se poate opri 15 minute să vorbească cu noi", a spus Hagiu.
Premierul Tăriceanu se află, marţi, în vizită în judeţul Argeş.
Peste 150 de transportatori rutieri au plecat, marţi dimineaţa, în marş cu camioanele pe Centura Capitalei, din zona Autostrăzii A1 Bucureşti - Piteşti, dar s-au oprit în jurul orei 10.00, pentru o pauză care s-a prelungit.
Luni după-amiaza, transportatorii au organizat un alt marş cu camioanele pe Şoseaua de Centură, care a durat aproximativ cinci ore. Alte câteva zeci de transportatori, lideri de sindicate, au protestat, luni dimineaţa, în faţa Guvernului, solicitând să fie primiţi urgent de premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru a le rezolva problemele.
Reprezentanţii transportatorilor rutieri s-au întâlnit, luni, cu şeful Cancelariei premierului, Dorin Marian, pentru a discuta problemele legate în principal de eliminarea rovinietei, scăderea preţurilor la carburanţi şi îmbunătăţirea stării drumurilor din ţară.
În urma întâlnirii, Augustin Hagiu s-a declarat nemulţumit de rezultat, iar în jurul orei 15.30, peste o sută de transportatori au pornit în marş cu camioanele pe Şoseaua de Centură a Capitalei.
Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Ion Lixandru, declara, înaintea marşului de protest, că la întâlnirea cu reprezentanţii Guvernului nu s-au luat decizii concrete.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Septimiu Buzaşu, Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi reprezentanţii transportatorilor au hotărât să înfiinţeze o comisie care va căuta soluţii pentru rezolvarea problemei legate de rovinietă.
"Această comisie va face mai multe simulări pentru a vedea dacă rovinieta poate fi eliminată şi înlocuită cu altceva, fiind o chestiune strict legată de buget. Trebuie să punem ceva în loc dacă o eliminăm. Singura taxă de drumuri este tariful utilizat pe drumurile naţionale, respectiv rovinieta. În România nu pot fi consideraţi reţea de drumuri cei 250 de kilometri de autostradă. Dacă am avea 500, am putea vorbi de o astfel de reţea, aşa cum se plăteşte în Uniunea Europeană rovinieta pentru autostrăzi, nu pentru drumuri naţionale", a declarat Septimiu Buzaşu.
Transportatorii rutieri au participat şi în 14 aprilie la marşuri de protest pe şoselele de centură din Bucureşti şi alte 18 oraşe din ţară, pentru a-şi susţine revendicările. Aceştia cereau, printre altele, eliminarea rovinietei, asigurarea transparenţei colectării accizelor din carburant şi monitorizarea de către asociaţiile patronale din transporturi a utilizării acestora pentru construcţia şi întreţinerea de drumuri şi legiferarea printr-o ordonanţă de urgenţă, dar şi amenajarea parcărilor la standarde europene.
(13 mai 2008, 20:19:47