Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă care prevede că în incinta unităţilor de învăţământ de stat şi particular se interzice prepararea, comercializarea şi distribuirea alimentelor nerecomandate şcolarilor şi preşcolarilor.
Propunerea legislativă, iniţiată de deputaţi din mai multe partide, se intitulează "proiect de lege pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar" şi a fost adoptată de deputaţi cu 186 voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi 3 abţineri.
Potrivit actului normativ, Ministerul Sănătăţii va întocmi şi actualiza o listă a alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, conform recomandărilor specialiştilor în nutriţie. Inspectoratele şcolare vor prelua această listă şi o vor comunica unităţilor de învăţământ.
Proiectul mai prevede că alimentele nerecomandate sunt cele care au un aport suplimentar de grăsimi, zahăr, sare, îndulcitori, aditivi alimentari şi au un efect dăunător sănătăţii.
Meniurile servite în cantinele unităţilor de învăţământ vor fi avizate de specialişti în nutriţie acreditaţi de Ministerul Sănătăţii.
Cei mai mulţi deputaţi au susţinut această iniţiativă legislativă. În opinia lor, comercializarea la chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ a alimentelor tip fast-food duce la îmbolnăvirea copiilor de diabet, obezitate şi boli cardio-vasculare.
Deputatul PDL Sorin Paveliu a apreciat că alimentele care au mai mult de 3 grame de grăsimi la suta de grame sunt toxice. El a propus şi interzicerea reclamei în şcoli la alimente de tip fast-food şi la răcoritoare, dar şi introducerea de avertismente pe astfel de alimente, la fel ca pe pachetele de ţigări.
Deputatul aparţinând minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a spus că nu este vorba despre îngrădirea unor libertăţi ale comerţului, ci despre stoparea obezităţii la tineri.
Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a spus, în schimb, că este aberant să se spună cuiva ce şi cum să mănânce, iar deputatul Mircea Coşea a preciat că alimentele de tip fast-food sunt mai accesibile deoarece ele s-au ieftinit în ultimii ani, în timp ce alimentele sănătoase cum sunt laptele, mierea şi altele s-au scumpit cu 70%.
Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este forul decizional.
(13 mai 2008, 20:14:39