Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor vor purta discuţii cu producătorii şi comercianţii de combustibili în privinţa creşterilor de preţuri, a declarat, luni, ministrul de resort, Varujan Vosganian.
"Atragem atenţia mai ales companiilor care comercializează produse realizate cu materii prime din România. Vom avea discuţii cu acestea, mai ales că în modul în care s-a încheiat contractul de privatizare la Petrom, România are cele mai mici redevenţe din Europa şi nu se vede acest lucru în preţuri", a afirmat Vosganian într-o conferinţă de presă.
El a spus că Executivul va încerca să restrângă dorinţa unor companii de pe lanţul de producţie-distribuţie de a-şi maximiza profiturile pe baza conjuncturii externe.
Ministrul Finanţelor a spus că toate discuţiile vor fi purtate fără a încălca regulile pieţei şi că va propune mediului de afaceri un dialog.
"Voi face recomandări, dar când vine din partea ministrului Finanţelor, companiile vor privi recomandarea cu toată seriozitatea", a adăugat Vosganian.
El a arătat că se va face o analiză a bilanţurilor companiilor petroliere pentru anul 2007.
"Ar fi corect ca profiturile să nu fie obţinute din creşterea preţurilor. Numai o relaţie corectă cu consumatorii poate duce la un profit stabil pe termen lung", a completat Vosganian.
România se află printre ultimele patru locuri din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul taxelor în preţul combustibilului.
Vosganian a reafirmat că Executivul nu se va implica în formarea preţurilor, dar că se urmăresc acele domenii unde cererea este inelastică la scumpiri, iar consumatorul este mai vulnerabil. În acest sens, el a adăugat că Ministerul Economiei şi Finanţelor a solicitat Consiliului Concurenţei un punct de vedere privind piaţa supermarketurilor şi că va evalua şi piaţa telefoniei, în special telefonia mobilă, unde tarifele în euro au o influenţă semnificativă în variaţiile de preţuri.
În acelaşi timp, Vosganian a declarat că nu este de acord cu solicitările distribuitorilor de gaze privind majorarea tarifelor cu 20-30% şi că, pentru moment, nu găseşte motive pentru o scumpire a energiei electrice la 1 iulie, aşa cum au apărut informaţii în piaţă.