Premierul Tăriceanu i-a cerut ministrului de Interne să se deplaseze de urgenţă la Roma pentru a discuta cu autorităţile italiene despre intenţiile acestora privind românii din Italia şi a informa că Executivul român va trimite ofiţeri din Poliţie şi Procuratură care să sprijine Guvernul italian.
Şeful Guvernului s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu reprezentanţi ai Ministerului de Externe, Ministerului de Interne, Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei, Departamentului pentru Afaceri Europene şi Agenţiei de Strategii Guvernamentale, pentru o discuţie legată de situaţia românilor din Italia. Discuţia precede şedinţa Guvernului de la Roma în care noul ministru italian de Interne, Roberto Maroni, intenţionează să prezinte un plan de măsuri pentru limitarea accesului romilor pe teritoriul Italiei.
Cotidianul La Repubblica a relatat sâmbătă că Roberto Maroni a elaborat un plan privind limitarea accesului romilor, majoritatea provenind din România, pe teritoriul italian, propuneri care vor fi prezentate Consiliului de Miniştri.
Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a declarat, luni, că liberalii au discutat în BPC despre evoluţiile din Italia, urmare a instalării noului Guvern, menţionând că autorităţile italiene au probleme cu infractorii din cauza "slabei preocupări", iar cu rromii deoarece nu au accesat fonduri.
"Mesajul pe care îl vom transmite este că dorim ca prin cooperare cu autorităţile italiene să nu permitem ca românii care muncesc cinstit în Italia să fie afectaţi sau să se creeze sentimente antiromâneşti, xenofobe, în Italia. Considerăm că există un interes real pentru ca relaţiile bilaterale între România şi Italia, care sunt foarte bune, să fie ferite de consecinţele negative ale unor măsuri care pot avea un impact dăunător asupra raporturilor româno-italiene", a susţinut Meleşcanu.
Premierul Tăriceanu şi omologul său italian Silvio Berlusconi au avut, la finele lunii aprilie, o discuţie telefonică în care au fost menţionate şi recentele acte comise de cetăţeni români pe teritoriul Italiei, cei doi oficiali fiind de acord că percepţia publică nu trebuie să afecteze relaţiile bilaterale.
Ei au convenit atunci să se întâlnească în perioada următoare, după instalarea noului Guvern italian.
În urmă cu aproxiamtiv o săptămână, Tăriceanu a afirmat, într-un discurs susţinut la Adunarea Anuală a Uniunii Oamenilor de Afaceri Italieni din România, că speră ca noul Guvern italian să aibă o abordare pragmatică şi echilibrată a principiului liberei circulaţii a persoanelor, arătând că România nu este reprezentată de infracţiunile prezentate de policieni italieni în campania electorală.
Mai mulţi politicieni italieni, printre care Silvio Berlusconi sau Gianfranco Fini, liderul partidului Alianţa Naţională din Italia, au declarat că ar dori reintroducerea vizelor pentru români.
Berlusconi a spus că doreşte începerea tratativelor cu România pentru obţinerea unei derogări de la normele UE, care să permită autorităţilor italiene "filtrarea" fluxului de imigranţi români, în timp ce Gianfranco Fini a declarat, tot pentru un post de radio, că nu exclude posibilitatea reintroducerii vizelor pentru români, prin rediscutarea regulilor referitoare la libertatea de circulaţie cu Uniunea Europeană.
Problema impunerii vizelor pentru românii din Italia s-a pus prima dată anul trecut, în contextul crizei generate de cazul Romulus Mailat.
Conform unui sondaj de opinie realizat în Italia, în perioada 20 martie-11 aprilie, prin chestionarea a 1.200 persoane de peste 17 ani din 75 de localităţi de către institutele de cercetare Focus Marketing din Napoli (Italia) şi Metro Media Transilvania din România şi prezentat, săptămâna trecută, pe site-ul Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, cei mai mulţi dintre italieni consideră că infracţiunile sunt comise de imigranţii de etnie romă şi că expulzările sunt justificate, preferând să nu îi aibă ca vecini ori prieteni pe românii sau romii aflaţi în Italia şi catalogându-i pe aceştia din urmă drept leneşi, vulgari, violenţi şi obraznici.