Peste o sută de transportatori rutieri au plecat, luni după-amiază, în marş cu camioanele pe Şoseaua de Centură, nemulţumiţi că reprezentanţii Guvernului nu au rezolvat principala lor problemă legată de eliminarea rovinietei.
Cei peste o sută de transportatori rutieri, adunaţi în zona Policolor, au plecat, în jurul orei 15.30, în marş cu camioanele pe Şoseaua de Centură a Capitalei spre Autostrada Bucureşti - Piteşti, unde vor joncţiona cu alţi transportori care se află deja acolo, potrivit vicepreşedintelui Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Ion Lixandru.
"Întâlnirea de azi (luni - n.r.) cu reprezentanţii Guvernului a fost o tatonare politică, nu s-au luat decizii concrete, iar până nu avem ceva concret noi nu renunţăm la proteste. Am discutat cu reprezentanţii Guvernului despre înfiinţarea unei comisii, împreună cu Ministerul Transporturilor şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, care să găsească soluţii pentru eliminarea rovinietei, dar aşteptăm o concretizare a acestei discuţii", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Lixandru.
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzaşu a declarat, luni, că Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi reprezentanţii transportatorilor au hotărât să înfiinţeze o comisie care va căuta soluţii pentru rezolvarea problemei legate de rovinietă.
"Această comisie va face mai multe simulări pentru a vedea dacă rovinieta poate fi eliminată şi înlocuită cu altceva, fiind o chestiune strict legată de buget. Trebuie să punem ceva în loc dacă o eliminăm. Singura taxă de drumuri este tariful utilizat pe drumurile naţionale, respectiv rovinieta. În România nu pot fi consideraţi reţea de drumuri cei 250 de kilometri de autostradă. Dacă am avea 500, am putea vorbi de o astfel de reţea, aşa cum se plăteşte în Uniunea Europeană rovinieta pentru autostrăzi, nu pentru drumuri naţionale", a precizat Septimiu Buzaşu.
Reprezentanţii transportatorilor rutieri s-au întâlnit, luni, cu Dorin Marian, şeful Cancelariei primului-ministru, pentru a discuta problemele legate în principal de eliminarea rovinietei, scăderea preţurilor la carburanţi şi îmbunătăţirea stării drumurilor din ţară.
În urma întâlnirii, preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT), Augustin Hagiu, s-a declarat nemulţumit de rezultat, precizând că va hotărî, împreună cu transportatorii, modul în care vor continua protestele.
Câteva zeci de transportatori s-au adunat, luni dimineaţa, în faţa Guvernului, cerând să fie primiţi urgent de premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru a le rezolva problemele. Alte peste o sută de persoane au aşteaptat rezultatul întâlnirii cu reprezentanţii Guvernului în zona Policolor, pe bulevardul Theodor Pallady.
"Ne-am adunat câteva zeci în faţa Guvernului, cerându-i acestuia să ne rezolve problemele de care l-am înştiinţat prin două note, trimise joi şi vineri premierului, şi nu mai putem aştepta o amânare", a declarat Preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT), Augustin Hagiu.
Protestul din faţa Guvernului a primit aprobare de la Primăria Generală pentru trei zile, luni, marţi şi miercuri între 9.00 şi 21.00.
La întâlnirea din 22 aprilie, transportatorii rutieri nu s-au înţeles cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, din cauză că protocolul care include revendicările lor nu a fost semnat. Augustin Hagiu declara, la sfârşitul întâlnirii cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzaşu, că întâlnirea nu a dus la vreun acord.