România nu se confruntă în acest moment cu o criză a forţei de muncă, însă acest lucru ar putea să ne afecteze în următorii ani, mai ales că acesta este primul an în care deficitul de populaţie din 1990 va începe să "bată" în piaţa forţei de muncă, a declarat, luni, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.
Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a declarat, luni, în cadrul unei dezbateri naţionale privind migraţia forţei de muncă, că în momentul de faţă doar se prefigurează o criză de forţă de muncă, România nefiind într-o criză propriu-zisă.
"Există însă riscul de ajunge acolo în condiţiile în care intră pe piaţa forţei de muncă deficitul demografic. Este primul an în care deficitul de populaţie din 1990 va începe să bată în piaţa forţei de muncă şi opinia mea este că în următorii cinci - şapte ani vom putea vorbi de o criză propriu-zisă. Deficitul demografic va accentua an de an deficitul de forţă de muncă", a adăugat Păcuraru.
Demnitarul consideră că pentru creşterea ratei de ocupare sunt necesare proiecte concrete, iar angajatorii au obligaţia "să se ducă din poartă în poartă, să fie activi în mediul rural şi să facă centre de formare profesională în comune".
Potrivit demnitarului, în momentul de faţă, singura expresie a deficitului sunt locurile de muncă vacante comunicate de societăţile de la agenţiile de ocupare.
"Pe locuri de muncă vacante avem între 80.000 şi 100.000 de locuri de muncă. Acest număr poate fi apreciat mai mare, spunând că nu toată lumea declară tot timpul locurile de muncă vacante. În mediul rural, în comune, avem extrem de multe resurse de forţă de muncă. Problema e că ele trebuie aduse în circuitul de forţă de muncă activ şi asta înseamnă că va trebui să aducem mecanisme şi căi prin care să-i aducem în circuitul activ", a mai spus ministrul Muncii.
În opinia sa, în mediul rural sunt trei categorii de persoane care nu sunt ocupate, respectiv "segmentul tânăr", care nu a apucat să plece şi să se califice, cel provenit din restructurarea industrială şi persoanele care nu au muncit niciodată.
"Veţi găsi extrem de mulţi oameni calificaţi în toate meseriile, încă apţi de muncă, în mediul rural şi nimeni nu-i aduce în circuitul activ. Nu suntem într-o fază de criză acută în care să spunem că suntem într-un deficit", a spus Păcuraru.
În ceea ce priveşte reducerea deficitului de forţă de muncă prin întorcerea românilor plecaţi la muncă în străinătate, ministrul Muncii a declarat că deşi sunt înregistrate întoarceri, cifrele nu sunt spectaculoase pentru că nu pot fi contabilizate.