Ordonanţa privind creşterea salariilor angajaţilor ministerelor Economiei şi Agriculturii care lucrează cu fonduri UE va fi abrogată, întrucât decizia nu ar fi corectă faţă de funcţionarii altor instituţii, cu atribuţii similare, a declarat luni ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
"Nu este corect ca un minister, indiferent care este acesta, să beneficieze de un spor în condiţiile în care există şi alte ministere puternic implicate în atragerea de fonduri europene, cum ar fi Ministerul Mediului. Ori se ia o astfel de decizie pentru toată administraţia, în toate instituţiile administraţiei implicate în atragerea de fonduri, ori nu se ia deloc. Ordonanţa va fi abrogată şi vom găsi soluţii pentru ca persoanele chiar implicate în fonduri europene să beneficieze de salarii mai mari", a afirmat Vosganian într-o conferinţă de presă.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, la începutul lunii aprilie, o propunere legislativă de creştere a salariilor angajaţilor din Ministerul Agriculturii şi cel al Economiei şi Finanaţelor care lucrează cu fonduri UE cu 75%, majorare de care ar urma să beneficieze şi personalul de la nivel judeţean şi local cu atribuţii în gestionarea asistenţei financiare comunitare din cadrul Ministerului Agriculturii.
La câteva zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei şi Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care solicită Guvernului să abroge majorarea salariilor, creştere care în 2008 ar necesita fonduri bugetare de 11,4 milioane de lei.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, majorarea salariilor cu 75% reprezintă cheltuieli suplimentare pe anul 2008 de peste 11,4 milioane de lei, pentru care nu este asigurată sursa de finanţare.
"Pe de altă parte, aplicarea acestei prevederi ar avea un caracter discriminator faţă de personalul angajat în alte structuri organizatorice ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, dar şi faţă de personalul altor ministere care nu beneficiază de salarii majorate cu 75%", se mai arată în nota de fundamentare.
Totodată, oficialii MEF explică necesitatea aprobării proiectului de act normativ în regim de urgenţă şi prin faptul că în acest an se impune adoptarea unei politici de restrângere a cheltuielilor bugetare şi de abordare mai prudentă a deficitului bugetar, având în vedere atât presiunile şi riscurile asupra bugetului pe anul 2008, cât şi diversitatea acţiunilor cărora trebuie să li se asigure finanţare bugetară.