Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 9 mai 2008 - Anul XIII, nr. 107 (3788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Videanu neagă acuzaţiile privind „gaura” de zece milioane de euro din bugetul Capitalei

Vineri, 9 Mai 2008 (17:02:15)

Primarul general, Adriean Videanu, a afirmat, vineri, că nu există o decizie a Curţii de Conturi care să califice vreun prejudiciu adus Primăriei Capitalei, după cum scrie presa centrală de vineri, acuzându-l pe edilul şef că "a dat o gaură de zece milioane de euro" în bugetul Capitalei.
  Edilul municipal a apreciat, într-o conferinţă de presă, că este „absolut intenţionată dezinformarea opiniei publice”. Acesta a arătat că în perioada 2005-2007, valoarea totală a contractelor încheiate de municipalitate se situează în a 450 de milioane euro (1.549.313.000 lei), din care aproape jumătate reprezintă valoarea proiectului Pasaj Basarab.

Potrivit lui Adriean Videanu, „nu va exista niciun primar din nicio localitate care să dea «tunuri» sau să creeze prejudicii imense”, acesta precizând că unul dintre rolurile Curţii de Conturi este tocmai acela de a preîntâmpina aceste situaţii.

Cotidianul Gândul scrie în ediţie de vineri că Videanu "a dat o gaură serioasă în bugetul bucureştenilor", inspectorii Curţii de Conturi descoperind că la lucrările de asfaltare şi de înlocuire a bordurilor din Bucureşti, prejudiciul se ridică la peste zece milioane de euro.

"Favorizate au fost firmele de casă ale PD-L, Mari Vila, Delta ACM, Euroconstruct, Eurovia şi, mai nou, Max Bogl", potrivit Gândul.

Cotidianul susţine că, prin proceduri incorecte de achiziţie, plăţi nelegale de avansuri sau lucrări neefectuate şi utilaje nefolosite, bugetul Capitalei a pierdut zece milioane de euro.

"Campioana este de departe firma Mari Vila, care a primit nelegal sume de aproape 20 milioane de lei (peste 6 milioane euro), urmată de Delta ACM, deţinută de fratele unui consilier municipal al PD, cu 12 milioane de lei (peste 3 milioane euro)."

Potrivit Gândul, Primăria Bucureşti a cheltuit pentru străzi 3,15 miliarde lei, adică aproape un miliard de euro, iar prejudiciul de zece milioane de euro reprezintă unul la sută, procent asemănător cu ceea ce i-a revenit firmei familiei Videanu, Titan Mar, din afacerea bordurilor, de la Administraţia Stră¬zilor.

Ziarul susţine şi că modernizarea Stadionului Lia Manoliu a fost încredinţată, în 2007, firmelor Max Bogl-Astaldi, deşi oferta acestora era inacceptabilă legal, pentru că preţul depăşea fondurile alocate prin hotărâre de consiliu, iar parametrii proiectului erau cu până la 60 la sută mai mici decât proiectul solicitat de primărie.

Videanu ar fi plătit nelegal avansuri de 1,2 milioane de euro, dar şi macarale care nu existau pe şantier, mai spune cotidianul.

"Surse din primărie spun că «rezolvarea» acestui dosar s-a pus la cale la o întâlnire a lui Videanu cu Vasile Blaga şi «o doamnă politician implicată şi în alte intervenţii la Primăria Capitalei». Alte surse deţin probe că Videanu este ajutat să combată raportul inspectorilor tocmai de către «consilierul Popescu» de la Curtea de Conturi", conchide publicaţia.

Gândul susţine şi că inspectorii Curţii de Conturi vor sesiza din nou Direcţia Naţională Anticorupţie din Parchetul General în acest caz.

Videanu a prezentat, la începutul lunii aprilie, concluziile unui raport al Curţii de Conturi cu privire la lucrările de asfaltare şi de înlocuire a bordurilor din Capitală, care consemnează anumite nereguli, despre care edilul afirma că au fost corectate deja.

Edilul şef al Capitalei a arătat atunci că valoarea totală a lucrărilor la cele 110 străzi reabilitate în perioada 2005-2007 a fost de 956.175.000 de lei din care 180.608.000 de lei au fost cele realizate în anul 2005, 347.442.000 de lei ,valoarea lucrărilor din 2006, şi 428.155.000 de lei, a celor realizate anul trecut.

Cheltuielile pentru înlocuirea bordurilor, în care intră atât costul materialelor, cât şi cel al manoperei, reprezintă 41.049.000 lei, adică 4,3 la sută din valoarea totală a lucrărilor, a precizat Videanu.

El a adăugat că principalii furnizori de borduri montate de către firmele constructoare cu care Administraţia Străzilor a încheiat contracte pentru lucrări de reabilitare a străzilor au fost SC Prefabricate Vest, cu contracte în valoare de 6.128.000 de lei, SC Semmelrock - cu 6.015.000 lei, SC Arcominco - 935.000 lei, SC Marmovest - cu 932.000 de lei şi Titan Mar, societatea sa.

Primarul a confirmat că pe lista furnizorilor de borduri se află şi firma sa Titan Mar, precizând însă că aceasta a livrat doar 1,62 la sută din bordurile folosite în Capitală.

Totodată, Videanu a precizat că instituţia publică verificată, în speţă Administraţia Străzilor, nu a derulat relaţii contractuale cu firmele furnizoare de borduri.

Potrivit lui Adriean Videanu, în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi a rezultat faptul că în anul 2007 au fost constatate fapte care au fost comise cu încălcarea prevederilor legale şi care au generat prejudicii în valoare de 617.911 de lei, reprezentând 0,10 la sută din valoarea integrală a lucrărilor. Videanu a precizat că aceste prejudicii au fost rezolvate în timpul controlului.

Primarul general a explicat că aceste fapte care au determinat prejudiciul au fost posibile datorită inexistenţei cărţilor tehnice pentru străzile introduse în procesul de reabilitare, precum şi a unor cărţi incomplete.

Controlul s-a realizat după ce, la începutul lunii decembrie 2007, Senatul a adoptat o Hotărâre prin care solicita Curţii de Conturi să efectueze un control la Primăria Municipiului Bucureşti cu privire la lucrările de asfaltare şi de înlocurire a bordurilor.

De asemenea, Hotărârea Senatului mai cerea Curţii de Conturi să verifice utilizarea resurselor bugetului local al municipiului Bucureşti cu privire la lucrările de asfaltare şi înlocuirea bordurilor stradale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Videanu neagă acuzaţiile privind „gaura” de zece milioane de euro din bugetul Capitalei.
 Vizualizări articol: 692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videanu neagă acuzaţiile privind „gaura” de zece milioane de euro din bugetul Capitalei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei