Prinţul Charles, aflat, de marţi, în vizită privată în România, a făcut, vineri dimineaţă, o excursie şi un picnic pe dealurile împădurite din împrejurimile satului braşovean Viscri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În cursul dimineţii de vineri, Prinţul Charles s-a trezit devreme, s-a îmbrăcat de munte, şi-a luat rucsacul în spate şi, împreună cu garda regală, a plecat în pădurile din zona Viscri, luând micul dejun la iarbă verde, şi s-a întors în jurul orei 14.30 pentru a lua masa la casa contelui Tibor Kalnoky, unde a petrecut noaptea de joi spre vineri.
Potrivit autorităţilor locale, Prinţul Charles se va îndrepta, în cursul după-amiezii de vineri, spre Mesendorf, o localitate săsească din Braşov, unde va fi oaspetele aceluiaşi conte. Sâmbătă, potrivit acelorasi surse, este posibil ca Prinţul Charles să meargă în judeţul Alba, la Roşia Montană, pentru a vizita zona.
Până vineri, Prinţul Charles a vizitat biserici din zona Braşov, Covasna şi Mureş şi a mâncat din produsele ecologice ale ţăranilor din Viscri, judeţul Braşov, şi Saschiz, judeţul Mureş. Potrivit localnicilor, i-au plăcut foarte mult slănina, brânzeturile, gemul de rabarbăr şi sucul de rabarbăr, plantă despre care nu ştia că există şi despre care a pus multe întrebări sătenilor.
Deşi Prinţul Charles are o proprietate în Viscri, a stat într-o casă a contelui Kalnoky, fiind invitatul acestuia în vizita privată pe care o face în România.
Alteţa Sa a spus că vine în România din două motive, şi anume pentru că vrea să dezvolte satul Viscri, care are o identitate culturală pe placul său, şi pentru că are legături de sânge cu România. El a vizitat mormântul de la Sângeorgiu de Pădure, judeţul Mureş, al unei înaintaşe din familia sa, înrudită şi cu Regele Mihai al României. Prinţul Charles le-a cerut ţăranilor să păstreze tradiţia în prepararea slăninei, gemurilor şi brânzeturilor.
Prinţul Charles se află de marţi în vizită privată în România, în prima zi a vizitei întâlnindu-se atât cu preşedintele Traian Băsescu, cât şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Moştenitorul Coroanei Britanice a mers, marţi seară, în judeţul Covasna, petrecându-şi noaptea la conacul din Micloşoara construit în secolul al XVI-lea în stil renascentist şi renovat de descendenţii familiei Kalnoky.
Miercuri dimineaţă, prinţul Charles s-a plimbat cu căruţa pe uliţele satului Micloşoara.
Joi, la Saschiz, Prinţul Charles s-a declarat încântat de pastrama de miel cu mămăliguţă, din care a gustat în faţa unui ceaun pregătit special de micii producători mureşeni pentru invitatul lor cu sânge albastru, moştenitorul Coroanei Britanice apreciind şi brânzeturile preparate de oaspeţii săi.
Prinţul Charles a declarat, stând la masă cu presa, după degustarea mai multor produse ale producătorilor mureşeni, că i-au plăcut foarte mult pastrama de miel cu mămăliguţă, mierea, siropul de rabarbăr şi diversele tipuri de brânzeturi din care a gustat. Moştenitorul Coroanei Britanice a degustat mai multe sortimente de brânză specifice zonei, cârnaţi, slănină afumată, dar şi palincă şi vin roşu, el primind în dar un borcan cu gem de rabarbăr.
Charles a spus că este important ca agricultura să fie susţinută şi că aceasta şi mai ales produsele organice trebuie să beneficieze de o atenţie specială.
Aceasta este cea de-a şaptea vizită a prinţului Charles în România, după 1990. Moştenitorul Coroanei Britanice este un susţinător al agriculturii ecologice româneşti, prin Fundaţia Transylvania Authentica. Organizaţia îşi propune să promoveze un brand transilvănean şi să încurajeze micii producători locali să perpetueze agricultura tradiţională românească.