Trecerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ şi Industrie va permite instituţiei, prin veniturile realizate de Registrul Comerţului, să sprijine operaţiunile de export ale companiilor româneşti, consideră premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Aflat, joi, la Botoşani, unde a participat la lansarea ghidului de contractare a fondurilor comunitare de către întreprinderile mici şi mijlocii, premierul a afirmat că doreşte ca, împreună cu noua conducere a Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), să realizeze un program prin care companiilor româneşti să le fie asigurate noi perspective de investiţii şi relaţii comerciale cu firme din străinătate.
În acest context, şeful Guvernului i-a spus ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, prezent la lansarea ghidului pentru IMM-uri, că revenirea Registrului Comerţului la Camera de Comerţ şi Industrie ar fi, poate, o "măsură înţeleaptă".
"Domnule ministru, poate ar fi o măsură înţeleaptă să redăm Registrul Comerţului la Camera de Comerţ, în aşa fel încât veniturile pe care le realizează să fie folosite pentru a ajuta mediul de afaceri să se dezvolte în ceea ce înseamnă pieţele de export, să dăm posibilitatea Camerei să joace un rol activ", a spus Tăriceanu.
De altfel, Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale a întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă privind trecerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) din subordinea Ministerului Justiţiei în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie, variantă în care a funcţionat până în 2002.
Transferul ONRC de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ a fost prevăzută într-o lege adoptată de Parlament în primăvara anului 2006 şi declarată neconstituţională, ulterior, de Curtea Constituţională din cauza modului în care a fost adoptată.
"Este normal ca Registrul Comerţului să se întoarcă la Camerele de Comerţ, pentru că a fost creat de ele. Cât a funcţionat în subordinea Ministerului Justiţiei, s-a îndepărtat de comerciant şi de sensul pentru care a fost creat", a declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna martie, ministrul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesiuni Liberale, Ovidiu Silaghi.
Preşedintele Camerei de Comerţ va stabili structura organizatorică şi modul de funcţionare ale ONRC şi ale oficiilor judeţene ale acestuia, precum şi numărul maxim de posturi ale acestora şi îi va numi în funcţie pe directorul general al Oficiului Naţional, pe adjunctul acestuia şi pe directorii oficiilor judeţene, se arată în document.
În cazul adoptării de către Guvern a Ordonanţei, la 30 de zile de la intrarea în vigoare a acesteia, bazele de date ale ONRC din subordinea Ministerului Justiţiei, ale oficiilor de pe lângă tribunale, precum şi documentele care privesc activitatea acestora vor fi preluate de către Registrul Comerţului din subordinea CCIR.
Bunurile cu care au fost dotate ONRC şi oficiile judeţene continuă să fie utilizate de acestea şi trecute în folosinţa gratuită a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, pe bază de protocol încheiat între reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cei ai Camerei de Comerţ şi Industrie, se mai spune în proiect.