Fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu, declarată de CNSAS colaborator al fostei Securităţi, l-a reclamat penal pe preşedintele Colegiului CNSAS, Ladislau Csendes, pe care îl acuză că ar fi împiedicat realizarea unei expertize grafologice în dosarul său.
Biroul de presă al Parchetului Curţii de Apel a comunicat, joi, pentru MEDIAFAX, că a primit plângerea Rodicăi Stănoiu, însă şi-a declinat competenţa soluţionării acesteia în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.
"Documentul a fost depus în 5 mai, însă l-am analizat şi ne-am declinat competenţa în favoarea Parchetului Judecătoriei de sector", a anunţat sursa citată.
Preşedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că nu are cunoştinţă de conţinutul documentului şi că nu a fost citat de procurori.
Avocatul lui Stănoiu, Alice Drăghici, acuza CNSAS, într-un comunicat remis, luna trecută, agenţiei MEDIAFAX, că "afişează rea credinţă procesuală" în litigiul cu senatorul conservator Rodica Stănoiu. Drăghici acuza instituţia că interzice unor experţi accesul la o serie de documente în baza cărora să realizeze o probă dispusă în dosar de însăşi instanţa care judecă procesul intentat de Stănoiu instituţiei, care a decis că fostul ministru a colaborat cu Securitatea.
"Campania de dezinformare publică desfăşurată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii atinge cote paroxistice şi exprimă neputinţa acestei instituţii de a suporta o confruntare în faţa justiţiei, desfăşurată după reguli de procedură, iar nu după norma bunului plac pe care Consiliul o aplică în mod sistematic. În plin proces ce se derulează pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii îşi permite să facă publice informaţii dintr-o cauză aflată pe rol, în condiţiile în care, legal reprezentată prin consilieri juridici, copios plătiţi din bani publici, instituţia este inaptă să exprime un punct de vedere coerent în faţa completului de judecată", acuza Drăghici.
Avocatul a susţinut în comunicat că, în cazul unei a doua expertize, doi reprezentanţi ai CNSAS au cerut şi primit o serie de documente scrise de mână de Stănoiu, pentru a le folosi la expertiză. Ulterior, instanţa a dispus, în procesul intentat instituţiei de Stănoiu, realizarea unei noi expertize grafologice, însă - susţine Alice Drăghici - reprezentanţii CNSAS nu au pus la dispoziţia experţilor documentele primite anterior.
Drăghici îi acuza pe reprezentanţii CNSAS de "rea credinţă procesuală", susţinând că, "într-o tentativă disperată de a împiedica efectuarea expertizei grafoscopice", reprezentanţii CNSAS "interzic în continuare experţilor să-şi facă datoria", astfel încât procesul trenează.
"Luând act de această conduită sfidătoare la adresa instanţei şi de obstrucţionarea clară a actului de justiţie, avocatul contestatoarei s-a prezentat la CNSAS în ziua de 17 aprilie 2008, înregistrând un memoriu adresat domnului Ladislau Antoniu Csendes, preşedintele acestei instituţii, şi ataşând copii de pe încheierile de şedinţă şi de pe adresele trimise de instanţă, cu solicitarea de a se dispune măsuri apte să permită administrarea unei probe asupra căreia Consiliul nu are posibilitatea să negocieze, întrucât reprezintă o dispoziţie obligatorie dată de judecător", susţinea Alice Drăghici.
Numele Rodicăi Stănoiu a apărut, la începutul lunii august 2006, între cele ale politicienilor care ar fi colaborat cu Securitatea. În decembrie 2006, Colegiul a decis că fostul ministru PSD al Justiţiei a colaborat cu Securitatea, luând, cu şapte voturi "pentru", două abţineri şi niciun vot împotrivă, o decizie în acest sens.
Stănoiu a contestat a doua zi decizia Colegiului, tot la CNSAS, aşa cum prevedea vechea lege de funcţionare a instituţiei. Contestaţia i-a fost însă respinsă în şedinţa din 6 februarie 2007, un singur membru al Colegiului votând cu această ocazie în favoarea fostului ministru al Justiţiei.
Înainte de judecarea contestaţiei la CNSAS, Rodica Stănoiu, însoţită de avocatul său, le-a povestit în mai multe rânduri membrilor Colegiului CNSAS versiunea proprie privind notele informative ce îi sunt atribuite, reiterând faptul că acestea sunt falsificate, reprezentând "o plastografie". Audierile au fost făcute la cererea Rodicăi Stănoiu.
Surse din Colegiul CNSAS declarau atunci agenţiei MEDIAFAX că, în timpul uneia dintre audieri, care a durat aproape două ore, Stănoiu le-a explicat membrilor Colegiului că "cineva" i-a plastografiat scrisul de mână într-o serie de note care au fost ulterior inserate în mai multe dosare.
Argumentele invocate atunci de Stănoiu şi de apărătorul său au fost unele tehnice.
Mircea Dinescu, membru al Colegiului instituţiei, aprecia înainte de prima decizie a CNSAS că dosarul Stănoiu a căpătat o tentă SF, astfel că poetul a declarat, glumind, că ar fi oportună o expertiză realizată de extratereştri.
"Deşi nu multe persoane s-au bucurat de atâta clemenţă din partea Colegiului, am decis totuşi să-i acordăm doamnei Stănoiu posibilitatea unei noi expertize. Cazul dânsei, cu toate nelămuririle legate de scrisul de mână şi de autorul acesteia, a căpătat tente science-fiction şi de aceea nu m-ar mira să chemăm şi experţi de pe alte planete", a declarat, glumind, Mircea Dinescu.
Anterior audierii lui Stănoiu din 21 noiembrie 2006, Mircea Dinescu anunţa oficial, într-o conferinţă de presă organizată în stradă, pe trotuarul din faţa sediului instituţiei, că grafologul angajat de Consiliu pentru a expertiza documentele atribuite unor posibili foşti colaboratori, care însă acum nu şi le mai asumă, a confirmat că scrisul de mână ce se regăseşte în notele despre care se spune că aparţin Rodicăi Stănoiu seamănă cu scrisul acesteia.
Conform lui Dinescu, expertul a apreciat că scrisul din notele atribuite Rodicăi Stănoiu "seamănă" cu cel al senatorului PSD, fără a i se spune acestuia în ce speţă se pronunţă.
Ulterior, opinia expertului s-a concretizat în concluziile unei expertize oficiale. Stănoiu a solicitat însă Colegiului realizarea unei noi expertize, la care să participe şi un specialist grafolog de la Institutul de Expertize Criminalistice.
Surse din Colegiu declarau, la începutul lunii noiembrie 2006, că şi a doua expertiză realizată în cauză a fost încheiată, iar rezultatul său îi este tot defavorabil fostului ministru PSD în guvernul Năstase, actual senator PC.
Fiindu-i respinsă contestaţia la CNSAS, Stănoiu se află, în prezent, în proces cu instituţia, nemulţumită că aceasta şi-a păstrat decizia de colaborare cu Securitatea în cazul său.