Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a hotărât, joi, menţinerea preţului la medicamente la acelaşi nivel până la 30 iunie, aceasta fiind a treia îngheţare a preţului la medicamente din 2008.
"Am hotărât să păstrăm neschimbate preţurile la medicamente până la 30 iunie, iar în acest interval de timp vom analiza valorile produselor farmaceutice din ţările europene şi preţul lor de intrare în ţară", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Eugen Nicolăescu.
Ministrul a mai spus cã decizia a fost anunţată în cursul întâlnirii pe care a avut-o joi, la sediul Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), cu reprezentanţii importatorilor şi distribuitorilor de medicamente.
"Măsura are o singură raţiune, şi anume nu dorim îngrădirea accesului cetăţenilor la tratament prin scumpirea medicamentelor. Importatorii şi distribuitorii solicită calcularea preţurilor medicamentelor la cursul actual euro-leu, ceea ce ar însemna o scumpire a medicamentelor cu aproximativ 10 la sută", a mai spus demnitarul.
În cadrul întâlnirii, ministrul Eugen Nicolăescu a prezentat programul pe care intenţionează să-l desfăşoare MSP pentru asigurarea unor reglementări în sprijinul populaţiei.
Săptămâna viitoare va fi programată o întâlnire cu producătorii, pentru discuţii referitoare la revizuirea preţurilor, în special a identificării posibilităţilor de nemajorare a acestora.
Ministrul Eugen Nicolăescu a comunicat decizia de prelungire a valabilităţii CANAMED până la 30 iunie, perioadă în care este preconizată apariţia noii liste de medicamente compensate, analizarea medicamentelor distribuite prin programele naţionale din punct de vedere al preţurilor, elaborarea unui sistem nou de calculare a preţurilor, modificarea ordinului de ministru care prevede reducerea cu cinci la sută a preţului CIP în sensul creării unei marje care să suporte deprecierea cursului de schimb valutar.
"Importatorii şi distribuitorii nu au manifestat, din păcate, răbdarea necesară pentru punerea în practică a acestui program şi au ameninţat că în urma unei analize a portofoliilor proprii, vor lua în calcul şi posibilitatea reducerii importului la unele medicamente pe care pretind că le vând în pierdere", potrivit unui comunicat de presă al MSP.
Referitor la această intenţie, MSP atrage atenţia importatorilor şi distribuitorilor că în Legea 95/2006, articolul 792 (2) se prevede că: "Deţinătorul unei autorizaţii de punere pe piaţă pentru un medicament şi distribuitorii acelui medicament pus efectiv pe piaţă în România asigură, în limitele responsabilităţilor lor, stocuri adecvate şi continue din acel medicament către farmacii şi persoanele autorizate să furnizeze medicamente, astfel încât nevoile pacienţilor din România să fie acoperite".
"În consecinţă, orice abatere de la lege va fi aspru sancţionată de MSP şi ANM, inclusiv cu retragerea autorităţii de punere pe piaţă şi se va conveni cu alte firme de distribuţie preluarea acelor medicamente", se mai precizează în comunicatul MSP.
Potrivit sursei citate, importatorii şi distribuitorii au comunicat că vor debloca depozitele şi nu vor mai sista livrările către farmacii deoarece "acestă formă de protest nu a impresionat pe nimeni", după cum au declarat chiar reprezentanţii companiilor prezente la discuţii.
În plus, importatorii şi distribuitorii au recunoscut că, din raţiuni economice, blocarea livrărilor către farmacii nu-i avantajază, precizează MSP.
Fiecare importator şi distribuitor îşi va face propria evaluare şi va lua propria decizie, existând posibilitatea ca majoritatea companiilor de distribuţie să-şi continue normal activitatea.
"MSP speră că tensiunea unor importatori şi distribuitori se va atenua, că va predomina înţelepciunea şi vor veni cu toţii la dialog. Ministerul Sănătăţii atrage atenţia cetăţenilor că ameninţările distribuiorilor sunt neîntemeiate şi nu va fi afectată aprovizionarea cu medicamente a farmaciilor şi spitalelor", a adăugat ministrul în comunicatul de presă.
Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) şi Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) anunţau, în aprilie, că opresc livrările către farmacii şi spitale în semn de protest faţă de refuzul ministrului Sănătăţii de a ajusta preţul medicamentelor în funcţie de cursul valutar.
Distribuitorii de medicamente au decis să protesteze deoarece ultima actualizare a preţurilor la medicamentele de import s-a făcut în aprilie anul trecut, deşi trebuia făcută trimestrial. Prin urmare, au închis depozitele în data de 18 aprilie. Ei au anunţat că depozitele vor fi închise şi în luna mai, timp de câteva zile.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţa, luna trecută, că medicamentele nu vor fi scumpite "sub nicio formă" ca urmare a presiunii distribuitorilor, protestul lor fiind "nerelevant pentru minister" şi indiferent câte zile va fi blocată distribuirea medicamentelor, farmaciile nu vor rămâne neaprovizionate.
"Nu vom majora preţurile sub nicio formă. Sper ca distribuitorii să accepte să micşoreze preţurile. Şi, indiferent câte zile vor bloca aprovizionarea, vom avea medicamente în România. Avem Unipharm, care dacă e nevoie poate să preia distribuţia de medicamente. Dacă vor concurenţă, o să aibă", preciza atunci Nicolăescu.
Preşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Mircea Ifrim, declara că deputaţii susţin decizia ministrului Sănătăţii de a menţine preţurile la medicamente. Acesta preciza că în România medicamentele sunt mai scumpe cu 16 la sută decât în Ungaria, cu 22 la sută decât în Franţa şi cu 34 la sută decât în ţările nordice.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat, în 15 februarie, un Ordin prin care a dispus ca preţurile la medicamente să rămână neschimbate încă trei luni, începând cu 1 martie.
"De fapt, ordinul prin care au fost îngheţate încă trei luni preţurile la medicamente nu este altceva decât o prelungire a unui alt ordin din mai 2007. Mai concret, din luna a 5-a a anului trecut, preţurile au fost ţinute blocate deşi aproape tot anul 2007 euro a avut o valoare scăzută", declara atunci ministrul Sănătăţii.
La începutul acestui an, ministrul Sănătăţii a semnat un ordin prin care a anunţat că preţurile la medicamente rămân neschimbate până în 29 februarie. Această hotărâre a stârnit nemulţumirea importatorilor şi distribuitorilor de medicamente care au ameninţat cu blocarea livrărilor întrucât valoarea euro atinsese 3,7 lei.
La ameninţările acestora, ministrul Sănătăţii a răspuns cu controale inopinante, în perioada 31 ianuarie-1 februarie, în câteva farmacii şi depozite. Primele semnale au arătat că nu există o criză a medicamentelor. Ulterior, respectiv în săptămâna 11-16 februarie, ministrul a dispus un amplu control la nivel naţional în farmacii şi depozite.