Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) consideră că sesizarea în cazul Miron Mitrea a fost corectă şi legală, în replică la afirmaţia preşedintelui Comisiei juridice Sergiu Andon care a susţinut că DNA nu a respectat procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor.
"Direcţia Naţională Anticorupţie consideră că sesizarea a fost corectă şi legală, deoarece s-a respectat decizia Curţii Constituţionale. Sesizarea este făcută de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), şi nu de procurorul general, iar DNA este o structură a PICCJ", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Direcţiei, Livia Săplăcan.
Preşedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PC), a declarat, joi, că lucrările subcomisiei privind cazul Mitrea s-ar fi putut încheia în jumătate de oră, întrucât Direcţia Naţională Anticorupţie nu a respectat procedura de sesizare a Camerei, iar Daniel Morar a făcut "nişte inserţii politice".
Deputatul PC a menţionat că, procedural, raportorii ar fi putut încheia lucrările subcomisiei într-o jumătate de oră, pe motiv că sesizarea DNA nu a respectat decizia Curţii Constituţionale.
"Noi am depăşit în intervalul ăsta un impediment procedural. Am fi putut încheia lucrările în prima jumătate de oră, pentru faptul că sesizarea Camerei nu s-a făcut în deplină regularitate, aşa cum prevede decizia Curţii Constituţionale", a spus Andon.
El a explicat că "domnii de la DNA" au avut ambiţia să se sesizeze dânşii, deşi sunt doar un departament al Parchetului, iar decizia Curţii Constituţionale spune că sesizarea o face procurorul general.
Andon a subliniat şi că raportorii din subcomisie au constatat "nişte inserţii politice" făcute de procurorul-şef al DNA, Daniel Morar.
"Ca să nu tergiversăm nici lucrările noastre, nici pe cele ale urmăririi penale, am hotărât în consens să nu ne prevalăm de acest viciu de procedură şi să cerem părerea în scris doamnei procuror general, Laura Codruţa Kovesi. Comisia i-a trimis o scrisoare în acest sens, şi-a arătat şi nemulţumirea, inclusiv şi faţă de nişte inserţii politice, total neavenite în lucrarea DNA, iar doamna procuror general ne-a răspuns succint că a luat cunoştinţă de faptul că suntem sesizaţi, şi se deduce de aici că dumneaei nici nu ştia oficial că suntem sesizaţi, şi ne roagă să ne pronunţăm asupra sesizării. Aici, membrii Comisiei au păreri diferite, dar majoritatea considerăm că răspunsul doamnei Kovesi este suficient, alţii din noi considerăm că viciul se menţine, dar şi acest aspect îl vom supune votului Comisiei juridice", a declarat deputatul PC.
Întrebat despre ce inserţii politice este vorba, Andon a spus că este vorba despre tot felul de aprecieri din sesizarea făcută de procurorul-şef al DNA, pe care "nu l-a lăsat imina în final să nu insereze un alineat din retorica cunoscută a domnului preşedinte al României", ceea ce, în opinia raportorilor, nu se cuvenea din partea lui Morar, care nu trebuie să facă politică.
"Noi am trecut şi peste asta. I-am semnalat doamnei procurorm general pentru a şti ce se petrece în structurile Parchetului şi cu asta am considerat incidentul închis. Noi am verificat legalitatea procedurală a materialului, faptul că există o oarecare materialitate a faptelor penale sau nepenale şi nivelul de respectare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Noi comparăm conţinutul sesizării cu conţinutul dosarelor şi din asta ar putea să iasă ingerinţe politicie sau neingerinţe. Dacă se afirmă că a făcut o faptă şi în dosar nu există nici măcar o probă dubitativă, înseamnă că este o ingerinţă politică", a mai spus Sergiu Andon.
El a explicat însă că membrii subcomisiei au decis, prin consens, să nu folosească în raport termenul "ingerinţe politice", pe motiv că acest lucru ar însemna că, "implicit, dacă sunt ingerinţe politice nu este vinovăţie".
Întrebat dacă aceste inserţii politice ar putea afecta preraportul, el a răspuns: "Nici vorbă".