Medicii vor putea să îşi desfăşoare activitatea în ambulatoriu şi în afara activităţii din spital, astfel încât asiguraţii să aibă acces mai uşor la serviciile medicale, potrivit unor modificări operate, miercuri, de Guvern asupra contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale.
"Modificările vizează eliminarea disfuncţionalităţilor apărute la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice în cursul implementării Contractului-cadru actual. De asemenea, s-a avut în vedere necesitatea creşterii accesibilităţii asiguraţilor la servicii medicale de specialitate în ambulatoriu", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Astfel, medicii pot să-şi desfăşoare activitatea atât în cadrul spitalului, cât şi în ambulatoriul de specialitate, indiferent de forma de organizare a acestuia.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara marţi, pentru MEDIAFAX, că modificările contractului-cadrul vizează stabilirea condiţiilor privind posibilitatea medicului specialist din sistemul public de a lucra în sistemul privat şi de a avea contract cu casa de asigurări de sănătate în a cărui rază funcţionează.
Potrivit actului normativ, medicul de specialitate care are contract de muncă cu normă întreagă sau integrare clinică într-o secţie a unui spital aflat în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate şi care nu desfăşoară activitate în sistem integrat (adică policlinica spitalului ) poate acorda servicii medicale ambulatorii de specialitate în cadrul unui program de activitate stabilit în afara celui din spital şi care, pentru specialităţile clinice, să nu depăşească maximum 17,5 ore pe săptămână.
Dacă medicul de specialitate are contract de muncă în spital cu timp parţial, acesta poate acorda servicii medicale ambulatorii de specialitate în cadrul unui program de activitate stabilit în afara celui din spital şi care, pentru specialităţile clinice, poate fi de până la 35 de ore pe săptămână, se mai arată în document.