Recomandările Fondului Monetar Internaţional (FMI) sunt întotdeauna binevenite, dar Guvernul a demonstrat încă din 2005 că poate conduce politica economică a ţării fără ajutorul instituţiei financiare şi va continua să facă acest lucru, a declarat, marţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
El a răspuns astfel la solicitarea presei de a comenta recomandările prezentate săptămâna trecută de FMI.
"Vreau să vă transmit să aveţi încredere că şi de acum înainte vom şti foarte bine cum să gestionăm economia, cum să păstrăm echilibrele macroeconomice astfel încât economia să cunoască în continuare o rată de creştere substanţială care să permită României recuperarea decalajelor care o despart de celelalte ţări europene, precum şi românilor să câştige mai bine, inclusiv pensionarilor să aibă un trai mai bun, în limitele pe care le permite realitatea economică românească", a mai spus Tăriceanu jurnaliştilor.
Fondul Monetar Internaţional a recomandat Guvernului să se opună "cu putere" reducerii taxei pe valoare adăugată (TVA) la alimente, creşterii pensiilor înainte de termenul stabilit iniţial pentru ianuarie 2009 şi a propus prudenţă în majorarea salariilor.
"Misiunea îndeamnă autorităţile să se opună cu putere acestor iniţiative, precum şi altora care ar putea pune în pericol îndeplinirea ţintelor fiscale pentru 2008 şi care ar putea slăbi stabilitatea macroeconomică", se arată în concluziile misiunii Fondului, care s-a aflat la Bucureşti în luna aprilie.
Experţii FMI sunt de părere că reducerea TVA pentru alimente de la 19% la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de până 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), în funcţie de modul de implementare a măsurii.
În acelaşi timp, majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentând 1,5% din PIB.
Cele trei riscuri menţionate survin în contextul unui mediu politic fragmentat şi în condiţiile apropierii alegerilor, aceşti factori deturnând interesul autorităţilor către o politică fiscală pe termen scurt, menţionează instituţia financiară.