Preşedintele subcomsiei care analizează dosarele lui Mitrea şi Năstase, deputatul PC Sergiu Andon, a afirmat, marţi, că Traian Băsescu a întors clepsidra constituirii celei de-a treia Republici, ceea ce înseamnă demolarea instituţiilor existente, pentru a-şi construi propriile instituţii.
Andon a comentat astfel declaraţiile şefului statului conform cărora Curtea Constituţională a devenit o pavăză de nădejde pentru miniştrii parlamentari suspecţi de a fi infractori.
"Domnul Băsescu spune curent aşa ceva. Domnia sa a întors clepsidra constituirii celei de-a treia Republici, aşa o numeşte încă din prima zi a mandatului. Asta înseamnă o politică de demolare a tuturor insituţiilor ca să-şi construiască propriile instituţii", a susţinut Sergiu Andon.
Întrebat dacă simte că ceea ce face subsomisia în acest moment este o pavăză pentru parlamentarii care probabil au comis fapte penale, Andon a spus că raportorii vor evita tranformarea subcomisiei într-o pavăză pentru parlamentarii care au comis fapte penale, prin conşiinţa fiecăruia dintre membrii acesteia, dar şi prin regulile pe care şi le-au impus şi care încearcă să aducă lucrurile cât mai mult în matca obiectivităţii.
Întrebat dacă declaraţile lui Traian Băsescu au împiedicat desfăşurarea lucrărilor subcomisiei, deputatul PC a răspuns afirmativ, menţionând că singura perturbare a lucrărilor a fost faptul că raportorii au trebuit să facă declaraţii, pe telefon, pe această temă.
Întrebat dacă vede vreo legătură între ieşirea preşedintelui şi lucrările subcomisiei, preşedintele subcomisiei pentru avizarea începerii urmăririi penale a deputaţilor Miron Mitrea şi Adrian Năstase a spus că el nu crede în coincidenţe, cu atât mai puţin când este vorba de "un om atât de dibaci în acţiunile sale şi atât de virtuos în acrobaţiile sale politice cum este domnul Trian Băsescu".
El a mai spus că nu simte declaraţiile şefului statului ca pe o presiune, adăugând că subcomisia nu simte decât presiunea răspunderii pe care o are.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la RRA, referindu-se la decizia Curţii Constituţionale privind necesitatea avizului Legislativului în cazul anchetării parlamentarilor, că CC a rămas o pavăză de nădejde pentru parlamentarii suspectaţi de a fi infractori.
Potrivit lui Băsescu, în cazul parlamentarilor, potrivit Constituţiei, este nevoie de avizul Parlamentului doar în cazul arestării sau percheziţionării acestora.
"În rest, nu e nevoie de niciun aviz al Camerelor", a spus Băsescu.
"Iată că parlamentarii sunt mai presus de lege, nu li se poate întâmpla nimic, şi aici responsabilităţile Curţii Constituţionale, ale instanţelor sunt majore şi ele sunt parte a procesului tergiversare a aplicării legii pentru toţi cetăţenii României. Ceea ce se întâmplă în cazul demnitarilor arată lipsa de voinţă politică în aplicarea principiului constituţional potrivit căruia nimeni nu este mai presus de lege", a spus Băsescu.
El a amintit că judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât că preşedintele poate da aviz în cazul demnitarilor, fără a fi nevoie de comisie prezidenţială.
"La scurt timp, Curtea Constituţională a dat o altă interpretare, scoţând o altă Hotărâre, care de data asta îi proteja 100% pe miniştrii care ar fi şi parlamentari (...). Asta arată că, din păcate, Curtea Constituţională a rămas o pavăză de nădejde pentru infractorii politicieni, infractorii parlamentari. (...) Când folosesc expresia «infractori», încă am impresia că este greşită - cei suspectaţi a fi infractori. De ce împiedicăm procesul de a te prezenta în faţa procurorului?", a adăugat şeful statului.
El a menţionat că şi Parchetele au greşit "când au intrat în acest joc", pentru că preşedintele avizase deja dosarele demnitarilor.
"Hotărârea Curţii Constituţionale putea să lucreze pentru viitor, dar nu pentru trecut", a spus Băsescu.