Sindicatele din centrul şi estul Europei, de la minerii din Polonia la muncitorii din sectorul bulgar de utilităţi, cer creşteri salariale mari în 2008, întrucât resimt constrângeri legate de majorarea preţului petrolului şi al alimentelor, situaţie valabilă şi în cazul României, transmite Reuters.
Organizaţiile sindicale din România au trimis reprezentanţi, în luna aprilie, pentru a se alătura grevei declanşate de mii de muncitori de la Dacia, care au solicitat o majorare salarială semnificativă.
Greva, care a durat trei săptămâni, a condus la o majorare a salariilor muncitorilor Dacia cu 23%, mai mult decât dublu faţă de oferta iniţială a managementului companiei, şi a indicat că presiunile existente asupra remuneraţiilor se intensifică în acest an în regiune, comentează agenţia.
În România, ritmul de creştere a salariilor, format din două cifre, este considerat o ameninţare semnificativă pentru stabilitatea pe termen lung, în contextul în care avansul înregistrat de consum a majorat deficitul extern.
Temerile legate de inflaţie şi de scăderea competitivităţii se intensifică rapid în regiune.
"Nu mai suntem atât de competitivi ca în urmă cu câţiva ani şi vom deveni din ce în ce mai puţin atractivi dacă cheltuielile cu forţa de muncă vor continua să crească semnificativ", a declarat Ionuţ Dumitru, şeful Departamentului Cercetare la Raiffeisen Bank.
Sărăcia, dezamăgirea legată de ritmul scăzut de implementare a reformelor şi majorarea diferenţelor de avere dintre populaţie, în contextul unei economii care înregistrează un ritm ridicat de creştere, au alimentat cereri pentru salarii mai mari în ultimii ani.
În prezent, cererile salariale au primit un nou imbold din cauza conflictelor interne între partidele politice şi a alegerilor parlamentare care vor avea loc în acest an, precum şi a accelerării inflaţiei şi majorării costurilor cu energia.
"Efectul în buzunarele cetăţenilor va fi mare. Să fim realişti, aceste posibile presiuni sociale vor fi mai puternice decât în anul anterior din cauza alegerilor", a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa.
Cel mai probabil vor urma alte greve, susţine vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurcă.
"Există multe chestiuni nerezolvate în sectorul public, sau în transport sau industrie", a afirmat Jurcă.
Protestul de la Dacia a fost urmat de o grevă la ArcelorMittal Galaţi, unde o treime din forţa de muncă a cerut salarii mai bune.
De asemenea, şoferii de camioane şi ofiţerii din poliţie au protestat în aprilie pentru a cere îmbunătăţirea legislaţiei şi a infrastructurii.
În Polonia, unde emigraţia a determinat apariţia în mod rapid a unui deficit pe piaţa forţei de muncă, minerii au câştigat o majorare salarială de 10% în urma a 46 de zile de proteste în luna februarie. Guvernul estimează că va exista o creştere salarială medie de 12% în acest an.
În Bulgaria, 2.700 de muncitori de la compania cehă din domeniul energiei CEZ au primit o majorare salarială de 25% după declanşarea unei greve, iar în Ungaria creşterile remuneraţiilor a devenit principalul motiv de îngrijorare pentru banca centrală, întrucât câştigurile medii au crescut cu 13% faţă de anul trecut.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat în legătură cu efectele creşterilor salariale asupra economiei regiunii şi a îndemnat guvernele să evite plăţile excesive, argumentând că cererile salariale din sectorul public influenţează companiile private.
Totuşi, analiştii consideră că există şanse reduse ca guvernul de la Bucureşti să fie restrictiv în privinţa salariilor, în condiţiile în care sprijinul public este redus înainte de alegerile care vor avea loc în trimestrul al patrulea.
Observatorii internaţionali au avertizat în special în legătură cu faptul că bugetul pentru 2009, care ar trebui să fie propus înainte de alegeri, ar putea reprezenta o oportunitate pentru o nouă dezbatere a majorării salariului minim şi pentru alte concesii.
Investitorii sunt nemulţumiţi în legătură cu creşterile salariale, precum şi de lipsa forţei de muncă calificată, care reprezintă o problemă în estul Europei, dar fondurile străine continuă să fie plasate în România datorită costurilor relativ scăzute cu salariaţii.
Salariul lunar net mediu în România, unde aproximativ jumătate din forţa de muncă este afiliată sindicatelor, a fost de 1.134 de lei în luna februarie, în creştere cu 20,5% faţă de anul trecut. Salariul minim în România a fost anul trecut pe penultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat.