Proiectul unei hotărâri de Guvern care aprobă plata, pe 2008, a unor contribuţii de 138.001 dolari pentru Tribunalele Penale Internaţionale şi de 240.338 de dolari pentru renovarea sediului ONU a fost postat pe site-ul MAE, documentul fiind în dezbatere publică până la 16 mai.
Proiectul de hotărâre, postat la 23 aprilie, prevede de asemenea că, începând din 2009, "plata unor contribuţii financiare voluntare şi cotizaţii ale României în cadrul ONU se efectuează din bugetul Ministerului Afacerilor Externe, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale".
Potrivit documentului, România va contribui în 2008 cu suma de 138.001 dolari la activitatea Tribunalelor Penale Internaţionale, dintre care 80.630 de dolari pentru Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie şi 57.371 de dolari pentru Tribunalul Penal Internaţional pentru Rwanda.
Nota de fundamentare a proiectului precizează că statutele celor două Tribunale menţionează, referitor la cheltuielile de funcţionare, că acestea vor fi suportate din bugetul ordinar al ONU, de către statele membre şi în conformitate cu modul în care Adunarea Generală ONU va decide repartizarea acestor cheltuieli. Anual, în luna decembrie, Adunarea Generală emite câte o rezoluţie pentru fiecare dintre cele două Tribunale privind finanţarea bugetului acestora pentru anul următor, se arată în nota de fundamentare, care precizează, de asemenea, că, pe baza respectivelor rezoluţii, Secretarul general al ONU notifică guvernului român suma de plată cu titlu de cotizaţie la bugetul T.P.I.F.I. şi, respectiv, T.P.I.R. Potrivit Regulamentului financiar al ONU, sumele datorate devin exigibile în termen de 30 de zile de la data emiterii notificării de către Secretarul general, iar întârzierea efectuării plăţii poate atrage plata unor penalităţi.
De asemenea, România îşi va achita în acest an cota parte din Planul de renovare a sediului ONU, în valoare de 240.338 dolari, potrivit proiectului de hotărâre. Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 22 decembrie 2006, un buget de renovare estimat la 1.876.700.000 de dolari, cu precizarea existenţei posibilităţii unei modificări ulterioare a acestuia.
României i-a revenit de plată suma totală de 1.201.690 de dolari, care trebuie achitată în cote anuale până în anul 2011. Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, plata cotizaţiei anuale a României se face, în urma notificării primite de guvernul român de la Secretarul general ONU, în prima săptămână lucrătoare a lunii ianuarie. Suma datorată devine exigibilă în termen de 120 de zile de la data emiterii notificării de către Secretarul general, iar neachitarea la termen a cotelor anuale implică riscul plăţii de penalităţi.
Proiectul prevede de asemenea plata, pe 2008, a unei sume totale de 634.800 de dolari pentru programele şi fondurile de dezvoltare ale ONU. Astfel, din suma totală, 400.000 de dolari vor fi alocaţi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), dintre care 300.000 de dolari costuri suportate de Guvernul României pentru Oficiul PNUD de la Bucureşti (GLOC) şi 100.000 de dolari contribuţie voluntară pentru programe. De asemenea, potrivit documentului, suma de 42.800 de dolari va fi alocată Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), iar 192.000 de dolari vor fi plătiţi Centrului de Informare şi Documentare al Naţiunilor Unite.
Un program intitulat "Întărirea capacităţii naţionale, instituţionale şi educaţionale pentru dezvoltarea programelor şi proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare", care va contribui la îndeplinirea obiectivelor şi priorităţilor stabilite prin Strategia naţională privind politica de cooperare internaţională pentru dezvoltare pentru 2007 - 2009, a fost lansat la 24 aprilie, la MAE.
Programul are un buget alocat de 825.000 de euro şi este programat să se desfăşoare pe o durată de 25 de luni, până la 31 decembrie 2009. Programul finanţat de MAE şi dezvoltat în parteneriat cu PNUD România are ca prim obiectiv să contribuie la creşterea capacităţii instituţionale pentru aplicarea programelor şi proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare în ţările partenere. Beneficiarii acestui program sunt funcţionari publici din MAE, ministere, agenţii şi direcţii care vor fi direct implicate în furnizarea asistenţei pentru dezvoltare a ajutoarelor umanitare, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, membri ai Parlamentului şi ai comisiilor parlamentare care au competenţă în relaţiile internaţionale şi politica de cooperare pentru dezvoltare, reprezentanţii sistemului de învăţământ superior, ai comunităţii de afaceri, dar şi ai mass-media.