Bugetul general consolidat a înregistrat, în primele trei luni, un uşor excedent, de 79,2 milioane lei (21,46 milioane euro), reprezentând 0,02% din PIB, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Cheltuielile realizate în primul trimestru au însumat 40,06 de miliarde lei, aproape jumătate dintre acestea fiind aferente bugetului de stat. De altfel, bugetul de stat a înregistrat cel mai mare deficit, de 4,14 miliarde lei. Cu un sold negativ, de 170 de milioane lei, figurează şi bugetul Companiei Naţionale Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.
La capitolul venituri, cu un total de 40,14 miliarde lei, cel mai mare aport l-au avut încasările din taxa pe valoare adăugată (10,26 miliarde lei) şi contribuţiile de asigurări (11,33 miliarde lei). Veniturile din impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital au însumat aproape 7 miliarde de lei.
La fel ca în anii trecuţi, bugetele locale au cel mai mare excedent total, de peste 2 miliarde lei, iar pe surplus se menţine şi bugetul asigurărilor sociale de stat (331 milioane lei), în ciuda majorării importante a pensiilor. De altfel, toate bugetele asigurărilor sociale au fost excedentare, fondul de sănătate consemnând un surplus de 1,14 miliarde lei, iar asigurările de şomaj un excedent de 197,1 milioane lei.
Executivul a aprobat, la începutul lunii martie, prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care au fost operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele, iar deficitul consolidat programat pentru acest an a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat în aprilie că Guvernul ar putea opera o nouă rectificare bugetară în luna iunie, în sensul suplimentării fondurilor anumitor ministere, în principal la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Apărării, ca urmare a rezultatelor peste aşteptări din primele trei luni ale anului.
De altfel, Executivul va solicita Parlamentului să fie abilitat să emită ordonanţe, în perioada vacanţei parlamentare de vară, în domenii precum rectificarea bugetului pe 2008, reglementări financiare în domeniul învăţământului, transpunerea acquis-ului comunitar în procesul de privatizare, postprivatizare şi valorificarea unor active ale statului, stabilirea de măsuri excepţionale pentru eliminarea pericolului de prăbuşire a unor construcţii existente care prezintă pericol public.