Persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie nu depăşeşte 500 lei vor beneficia în totalitate de asistenţa statului, prin plata avocatului, a expertului juridic şi a executorului judecătoresc ori prin scutiri, reduceri, reeşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare.
Pentru un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 800 lei, statul va acoperi jumătate din cheltuieli.
Venitul este calculat pe ultimele două luni anterioare formulării cererii, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate recent de Guvern şi care reglementează modul de acordare a ajutorului public judiciar în materie civilă.
Ajutorul public judiciar reprezintă acea formă de asistenţă acordată de stat pentru a asigura dreptul la un proces echitabil şi a garanta accesul egal la actul de justiţie, inclusiv pentru executarea silită a hotărârilor judecătoreşti sau a altor titluri executorii. Acest tip de ajutor se acordă în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă şi asigurări sociale, precum şi alte cauze, cu excepţia celor penale.
Ajutorul public poate fi solicitat de orice persoană fizică, dacă nu face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie, fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale.
Formele ajutorului public judiciar sunt asistenţa avocaţială (plata onorariului), plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, plata onorariului executorului judecătoresc, scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări la plata taxelor judiciare, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, în oricare din aceste forme, fără a putea depăşi în cursul unui an, suma maximă echivalentă a 12 salarii minime brute pe ţară, la nivelul anului în care a fost formulată cererea.
Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să-i limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza de cost al vieţii între statul membru în care îşi are domiciliul sau reşedinţa şi cel din România.
Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adresează instanţei competente pentru soluţionarea cauzei în care se solicită ajutorul. În cazul ajutorului public solicitat pentru punerea în executare a unei hotărâri cererea este de competenţa instanţei de executare.