Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că România continuă să aibă nevoie de repere precum Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca.
"Dacă în tăcerea impusă până în 1989, era nevoie ca vocea lor să rostească adevărul şi să redescopere valorile autentice, confuzia de astăzi face la fel de necesară existenţa unor repere, existenţa unor modele intelectuale şi morale. Cred că românii continuă să aibă nevoie de Monica Lovinescu, de Virgil Ierunca, pentru că au nevoie de modele de discernământ.", a spus Băsescu, la Ateneu, la ceremonia în memoria Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca.
El a adăugat că atâta vreme cât cărţile Monicăi Lovinescu şi ale lui Virgil Ierunca vor exista în librăriile şi în bibliotecile din România, cei doi voi continua să fie alături de români, "în România atât de dragă lor".
Potrivit lui Băsescu prezenţa Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca în comisia prezidenţială pentru analiza crimelor perioadei comuniste a însemnat o deosebită onoare, dar şi o garanţie de perfectă corectitudine a raportului întocmit de aceasta, pe baza căruia şeful statului a condamnat comunismul în 18 decembrie.
Şeful statului a exprimat recunoştinţa tuturor românilor faţă de faptul că Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au făcut ca adevăratele valori să fie recunoscute, iar minciuna şi cenzura să fie învinse.
"În numele românilor, doresc să aduc un omagiu memoriei Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca, şi să exprim recunoştinţa noastră pentru tot ceea ce au făcut pentru ca adevăratele valori să fie recunoscute, pentru ca minciuna şi cenzura să fie învinse", a declarat Traian Băsescu.
El a apreciat că este imposibil să de vorbească despre opera celor doi, fără a se vorbi despre crezul lor moral şi politic.
Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca nu pot fi despărţiţi, pentru că reprezintă acelaşi crez şi simbolizează coerenţa dintre crez si faptă, a spus preşedintele. El a subliniat că, în pofida unei lupte inegale, au învins propaganda.
Băsescu şi-a exprimat regretul că, după 1989, cei doi scriitori nu au putut venit mai des în ţară sau nu au putut reveni pentru anii pe care îi mai aveau de trăit, iar repatrierea lor se petrece abia acum.
"Deşi au fost departe de ţară, dragostea faţă de România i-a făcut să trăiscă ca şi cum ar fi aici şi nu în exil", a remarcat şeful statului.
La sosirea în holul Ateneului Român, unde a avut loc evenimentul, şeful statului a mers în faţa celor două urne şi s-a înclinat în faţa acestora, făcând acelaşi gest şi la plecare.
Înainte de a ieşi din clădirea Ateneului, Traian Băsescu a scris şi a semnat în cartea de condoleanţe, lucru pe care l-au făcut după aceea primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Culturii Adrian Iorgulescu, ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian şi ministrul de Externe Lazăr Comănescu.