Garantarea independenţei justiţiei nu presupune absenţa dialogului între instituţii, responsabile de reforma justiţiei şi combaterea corupţiei fiind atât Guvernul, cât şi Parlamentul, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul, a afirmat, joi, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
"Independenţa justiţiei nu presupune absenţa dialogului instituţional, aşa cum câteodată, din păcate, presa a lăsat să se înţeleagă că ar trebui să fie. Vă spun că este greşit ca şi concepţie sau chiar unele instituţii din România au refuzat dialogul. În ultima perioadă am văzut că această atitudine s-a schimbat, s-a schimbat în sensul firesc al lucrurilor, al necesităţii dialogului între instituţii, pentru că acest dialog este necesar pentru găsirea unor soluţii la problemele cu care ne confruntăm în acest domeniu", a spus Tăriceanu.
El a cerut noului ministru de resort să continue şi să accelereze procesul de reformă în justiţie, iniţiat de predecesorii acestuia, pentru a garanta independenţa sistemului şi accesul cetăţenilor la actul de justiţie.
Premierul a anunţat că Ministerul Justiţiei va transmite Comisiei Europene, la începutul lunii iunie, completări la raportul privind progresele în reforma justiţiei, aprobat de Guvern şi trimis oficialilor de la Bruxelles la sfârşitul lunii martie, astfel încât şi aceste date să fie luate în calcul la redactarea următorului raport de monitorizare a României, pe care CE îl va prezenta, probabil, în luna iulie.
Tăriceanu a arătat că Predoiu beneficiază de întregul sprijin al Guvernului pentru acţiunile viitoare "deloc simple" şi a apreciat că noul ministru şi-a dovedit deja, pe parcursul celor două luni de la preluarea mandatului, capacitatea de a "urni" anumite proiecte blocate.
"Calitatea şi performanţa unui ministru trebuie judecate nu prin ceea ce şi-ar dori să facă, ci prin ceea ce reuşeşte să facă. Spre deosebire de pre-predecesorul său, care a iniţiat anumite proiecte, dar care s-au împotmolit pe drum, ministrul Predoiu a reuşit un lucru care trebuie apreciat foarte pozitiv, şi anume să ducă la bun sfârşit Ordonanţa privind organizarea şi funcţionarea ANI prin votul Senatului. Nu e un lucru uşor - nu numai configuraţia politică, dar mai ales rezervele pe care unii dintre parlamentari le-au avut faţă de acest proiect - şi totuşi, cu diplomaţie şi o abilitate politică pe care nu i-aş fi bănuit-o, a reuşit să obţină un vot care a fost aproape unanim", a afirmat Tăriceanu.
Ministerul Justiţiei a fost condus până în aprilie 2007 de către Monica Macovei, postul de ministru fiind preluat în urmă cu un an de Tudor Chiuariu. După demisia acestuia, instituţia a fost condusă pentru o scurtă perioadă, ca interimar, de Teodor Meleşcanu.
Tăriceanu a remarcat implicarea lui Predoiu în dezbaterile parlamentare privind Ordonanţa de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, proiectelor de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală şi noile coduri procedurale, arătând că responsabilitatea pentru reforma justiţiei şi combaterea corupţiei revine şi Parlamentului, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Parchetului.
"Dacă Executivul este ţinut responsabil de Comisia Europeană pentru îndepliniri şi neîndepliniri, trebuie să subliniez că sunt o serie de alte instituţii responsabile în ceea ce înseamnă reforma justiţiei în România. Mă refer aici fără îndoială la Parlament, CSM, mă refer în ceea ce înseamnă lupta împotriva corupţiei la Parchet", a spus Tăriceanu.
Şeful Guvernului a participat, joi, la conferinţa de presă susţinută de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pe tema agendei ministerului în perioada următoare şi a evoluţiilor din primele două luni de mandat.