Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a publicat un proiect al strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale în perioada 2008-2010, prin care vrea să stabilească obiective privind portofoliul datoriei guvernamentale, care să permită atingerea unei structuri optime a acesteia.
Principalele obiective ale strategiei privesc creşterea controlată a datoriei publice guvernamentale, astfel încât nivelul acesteia să se menţină în limita prevăzută prin Tratatul de la Maastricht, dezvoltarea pieţei titlurilor de stat şi reducerea costurilor cu datoria publică guvernamentală, în condiţiile limitării riscurilor de piaţă aferente portofoliului de datorie guvernamentală, dar şi a riscului bugetar, cauzat de acordarea de garanţii de stat şi subîmprumuturi, se arată într-un comunicat al MEF.
Totodată, MEF are în vedere şi creşterea ponderii datoriei guvernamentale denominate în lei în totalul datoriei guvernamentale, precum şi majorarea ponderii datoriei în euro în totalul datoriei guvernamentale în valută.
"Strategia vizează reducerea gradului de refinanţare pentru datoria publică guvernamentală, dar şi creşterea ponderii datoriei cu dobândă fixă în totalul datoriei publice guvernamentale", a declarat, în comunicat, directorul general al direcţiei generale de trezorerie şi datorie publică din MEF, Ştefan Nanu.
MEF se va orienta spre distribuirea cât mai uniformă a serviciului datoriei publice guvernamentale, precum şi spre recuperarea sumelor plătite de minister în contul garanţiilor sau subîmprumuturilor.
Instrumentele de datorie publică guvernamentală, ce se vor utiliza preponderent în perioada 2008-2010, vor fi titlurile de stat emise pe piaţa internă, dar şi pe pieţele internaţionale de capital.
Strategia va fi transmisă spre consultare Băncii Naţionale a României şi va intra într-un proces de consultare publică, iar ulterior va fi înaintată Guvernului sub formă de memorandum spre aprobare şi Parlamentului spre informare.