Secretariatul General al Camerei a dat publicităţii, joi, estimările sumelor cheltuite pentru organizarea summit-ului NATO, desfăşurat la Bucureşti în perioada 2-4 aprilie, potrivit cărora Camera Deputaţilor ar avea de plătit aproximativ 14.990.000 de lei pentru bunurile şi serviciile achiziţionate.
Potrivit unui raport preliminar, în cadrul execuţiei bugetului destinat acestui eveniment, au fost iniţiate 92 de proceduri de achiziţii publice care s-au finalizat cu achiziţia de bunuri şi servicii în valoare de 14.990.432 de lei, din care 8.537.000 de lei pentru dotări independente şi 6.458.000 de lei pentru bunuri şi servicii de natura cheltuilelilor curente.
Dintre procedurile de achiziţii, au fost finalizate un număr de 55 de achiziţii în valoare de peste 10 milioane de lei, respectiv 67,7 %, au fost licitaţii şi cereri de ofertă, şi 12 proceduri în valoare de peste 4.707.000 de lei, respectiv 31,45% au fost negocieri, şi 25 de proceduri cu valori mici au constat din achiziţii directe, reprezentând 0,9% din totalul procedurilor de achiziţii.
Reprezentanţii Secretariatului General al Camerei au explicat că s-au făcut şi achiziţii prin "negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare", deoarece caietele de sarcini nu au fost finalizate la timp, fie din cauza nefurnizării la timp a detaliilor tehnice, fie din cauza modificării acestora.
În plus, Secretariatul General al Camerei a anunţat că toate informaţiile privind contractele de bunuri şi servicii atribuite au fost puse la dispoziţia SPP, instituţie care a coordonat Comandamentul Naţional de Securitate pentru summit-ul NATO, care împreună cu SRI, SIE şi STS au efectuat un control de fond al condiţiilor contractuale, al personalului acestora, al calităţii şi al provenienţei produselor ce urmau să fie livrate Camerei Deputaţilor.
Astfel, pentru summit-ul NATO, Camera a achiziţionat diverse produse, de la receptori infraroşu, la farfurii, boluri de supă, salatiere (câte 1.002 bucăţi), telefoane analogice, cartele pentru telefoane digitale, sacouri, veste, fuste, bonete şi şorţuri pentru bucătari, microfoane, căşti, 750 de scaune de restaurant şi 100 de scaune directoriale, 200 de mese rotunde, 142 de drapele, detergenţi, peste 90 de imprimante şi scannere, un aparat de sudură portabil, 100 de LCD-uri, perdele de aer cald, maşini de spălat vase şi chiar tejghele pentru garderobe.
Potrivit unor surse din Secretariatul General, din cele 25 de milioane de lei promişi de Executiv Camerei pentru organizarea summit-ului, cei aproximativ 10 milioane de lei rămaşi vor fi utilizaţi pentru achitarea utilităţilor, având în vedere că în perioada evenimentului Camera a consumat 60-70 de MW de curent electric, cam cât consumă Bucureştiul în câteva zile.
Sursele din cadrul Secretariatului General al Camerei susţin că Executiv nu a dat niciun leu din cei 25.460.000 de lei promişi pentru organizarea summit-ului, Camera fiind obligată să suporte cheltuielile pentru acest eveniment din propriul buget. Acestea au subliniat că Secretariatul General al Camerei va demara procedurile de recuperare a banilor de la bugetul de stat datoraţi de Guvernul României, la următoarea rectificare bugetară care va sosi la Parlament.
Sursele citate au menţionat că jumătate din mobilierul, prizele şi cablurile folosite pentru Centrul Media de la summit au fost donate de firmele contractante Camerei Deputaţilor, care intenţionează să le distribuie către şcolile care au nevoie de astfel de bunuri.
Acestea au menţionat că au solicitat ministrului Educaţiei să transmită o listă cu astfel de şcoli defavorizate către care Camera ar putea dona un număr de 755 de birouri, aparatura şi mocheta, rămase la Cameră în urma summit-ului.
Cu privire la lămpile, cablurile şi căştile care au fost luate de către participanţii la summit, sursele citate au precizat că aceste bunuri au fost asigurate de către firmele de la care le-au închiriat Camera Deputaţilor. Acestea au susţinut că astfel de obiecte au dispărut chiar din sălile special amenajate pentru oficialii din delegaţiile participante la summit, de unde lipsesc şapte căşti de traducere, care valorează 300 de euro bucata.