Procesul în care Severin Tcaciuc a cerut instanţei să oblige Ministerul Afacerilor Externe (MAE) să îi elibereze o procură, pentru care susţine că ar fi întocmit toate actele necesare, la Ambasada României din Viena, se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.
Tribunalul Bucureşti a admis, luni, ca procesul intentat de Severin Tcaciuc autorităţilor române să se judece la Curtea de Apel Bucureşti, deoarece prima instanţă nu este competentă să judece o astfel de cauză. Decizia Tribunalului poate fi atacată cu recurs în cinci zile de la pronunţare, însă până marţi nici una dintre părţi nu a depus o contestaţie.
În dosarul depus la instanţă la finele lunii martie, Severin Tcaciuc, care este dat în urmărire internaţională, arată că s-a prezentat, în 12 martie 2008, la Ambasada României din Viena, Secţia Consulară, unde a depus o solicitare şi o serie de înscrisuri în vederea emiterii unei procuri legalizate pentru a o trimite în România în vederea preschimbării documentelor sale de identitate - paşaport şi permis de conducere - arătând că acestea urmau să expire.
Din acţiune reiese că Tcaciuc dorea să obţină acea procură legalizată pentru a o trimite în România în vederea înnoirii paşaportului şi permisului de conducere, care urmau să expire.
Tcaciuc susţine că pentru toată documentaţia necesară eliberării acelei procuri legalizate a achitat toate taxele necesare, în valoare totală de 240 de euro. El precizează în acţiunea sa că anterior depunerii setului de documente, el a fost îndrumat chiar de personalul Secţiei Consulare al Ambasadei României din Viena asupra documentaţiei necesare eliberării procurii legalizate.
Severin Tcaciuc arată pe larg filmul acţiunii explicând că "documentele au fost predate într-un dosar, au fost primite de personalul care efectuează aceste operaţiuni, au fost studiate şi verificate" că i s-a cerut să semneze pe câteva dintre ele, i-a fost emisă chitanţa pentru procura necesară preschimbării permisului de conducere după care i s-a solicitat să aştepte în vederea soluţionării cererii sale.
"După aproximativ patru ore de aşteptare, mi s-a comunicat de către personalul Secţiei Consulare faptul că nu mi se poate emite procura, motivat de faptul că personalului din cadrul secţiei «..îi este frică să-mi elibereze procura solicitată atât mie cât şi familiei mele întrucât suntem în conflict cu autorităţile române..»", mai arată fostul om de afaceri în acţiunea sa împotriva MAE.
Tcaciuc roagă judecătorii români să observe că funcţionarii publici din cadrul ambasadei ar fi comis un abuz în serviciu în momentul în care au refuzat să-i elibereze documentul solicitat şi că, mai mult, aceştia l-ar fi supus unei pretinse discriminări pe motivul că l-au privat de posibilitatea de a se deplasa cu un autovehicul, de vreme ce se ştia că el este ivalid.
"Pe lângă faptul că o asemenea atitudine constituie un abuz în serviciu din partea funcţionarilor publici din cadrul ambasadei, mi se îngrădeşte dreptul de a beneficia de înscrisurile doveditoare ale identităţii şi cele necesare pentru conducerea de autovehicule pe drumurile publice, eu fiind obligat astfel ca, la expirarea valabilităţii acestor înscrisuri, să nu mai pot părăsi domiciliul temporar şi să-mi angajez un şofer în vederea transportului meu la clinica la care urmez tratament medical de specialitate", explică Tcaciuc în cererea sa.
La dosarul prin care solicită judecătorilor să oblige MAE la eliberarea procurii, Tcaciuc a depus şi un act prin care Tribunalul provincial pentru chestiuni penale Viena solicită Ministerului Federal al Justiţiei să remită ministerului omolog din România o adresă prin care să ia cunoştinţă de starea gravă de sănătate în care se află acesta, în cazul căruia există o cerere de extrădare din partea autorităţilor de la Bucureşti.
MAE susţine că la 12 martie, la ghişeul de acte notariale al secţiei consulare a Ambasadei României la Viena s-a prezentat fiica lui Severin Tcaciuc, pentru a depune în numele acestuia actele necesare obţinerii unei procuri pentru un nou permis de conducere.
Personalul consular a pus la dispoziţia solicitantei formularele necesare, iar pentru semnarea procurii de către Severin Tcaciuc, "care a invocat motive de sănătate pentru a nu se prezenta personal la ghişeu", un reprezentant al secţiei consulare s-a deplasat în parcarea în care se afla acesta.
Ulterior, personalul consular i-a transmis fiicei lui Tcaciuc faptul că solicitarea tatălui său nu poate fi onorată. La insistenţele acesteia, i s-a explicat că se aşteaptă un răspuns de la autorităţile române competente cu privire la identitatea lui Tcaciuc. După aproximativ o jumătate de oră, fiica a comunicat că tatăl ei renunţă, pentru moment, la obţinerea procurii, situaţie în care s-a procedat la anularea solicitării şi restituirea sumei echivalente serviciului consular în cauză.
În urma acestor proceduri, în cursul aceleaşi zile, autorităţile române competente au confirmat telefonic şi ulterior în scris identitatea lui Tcaciuc, precum şi faptul că acesta figurează în evidenţele MIRA ca fiind urmărit general pentru infracţiuni economice şi ultraj.
MAE a precizat că personalul consular de la Ambasada României la Viena a acţionat în această situaţie conform procedurilor legale, menţionând că "misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu au competenţe privind reţinerea cetăţenilor români urmăriţi general".
(22 apr 2008, 19:32:58