Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 apr 2008 - Anul XIII, nr. 95 (3776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

INS: Femeile au câştigat, în octombrie 2007, în medie cu 10,6% mai puţin decât bărbaţii

Marţi, 22 Aprilie 2008 (13:17:19)

Câştigul mediu brut realizat de femei, în luna octombrie a anului trecut, a fost cu 10,6% mai mic decât cel obţinut de bărbaţi, valoarea medie a acestuia, la nivelul întregii economii fiind de 1.484 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
  Datele se referă la salariaţii care au lucrat cel puţin 23 de zile.

Astfel, câştigul mediu brut realizat de bărbaţi a fost de 1.560 de lei, în timp ce pentru femei salariul s-a situat la 1.395 lei, se arată într-un comunicat al INS.

Diferenţele de câştig pe sexe, care apar pe diferite activităţi economice, sunt consecinţa influenţei mai multor factori, precum nivelul de calificare al salariaţilor, poziţia ierarhică la locul de muncă sau ocupaţia exercitată.

Bărbaţilor le revin câştiguri medii superioare femeilor în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari diferenţe regăsindu-se în industria prelucrătoare (30,8%), comerţ (26,9%), intermedieri financiare (25,7%), sănătate şi asistenţă socială (25,4%), hoteluri şi restaurante (21%).

Distribuţia câştigurilor brute pe grupe majore de ocupaţii evidenţiază că salariaţii din grupa conducătorilor şi funcţionarilor din administraţia publică şi din unităţile economico-sociale realizează câştigurile cele mai mari în toate activităţile (3.450 lei), cu valori între 1.938 lei în activităţile hoteluri şi restaurante şi 7.473 lei în activităţile de intermedieri financiare.

Cele mai mici câştiguri apar în cazul muncitorilor necalificaţi şi al lucrătorilor operativi din servicii, comerţ şi asimilaţi (737 lei, respectiv 784 lei).

La finele lunii octombrie a anului trecut, efectivul salariaţilor era de 4,74 milioane de persoane, bărbaţii reprezentând 53,8%.

Numărul salariaţilor care au lucrat 23 de zile, cu program complet, în octombrie 2007 a fost de 4,09 milioane de persoane, echivalentul a 86,3% din efectivul total al angajaţilor.

Ponderea femeilor în această categorie a fost de 46,1%. Femeile erau majoritare în sfera serviciilor (66,5%), iar bărbaţii se regăseau în proporţie de 49,5% în sectorul serviciilor şi de 47,4% în industrie şi construcţii.

În ceea ce priveşte repartizarea salariaţilor pe grupe de salarii brute realizate, arată că numai 2% din numărul salariaţilor care au lucrat cel puţin 23 de zile în octombrie 2007 au avut câştiguri cel mult egale cu salariul minim pe economie, de 390 lei.

Distribuţia salariaţilor după salariile brute realizate relevă o concentrare a femeilor în zona salariilor mai mici de 1.000 lei (54,7%), în timp ce, bărbaţii se regăseau în pondere minoritară (49,1%).

În funcţie de grupele majore de ocupaţii şi sexe, aproape o treime din totalul salariaţilor practicau ocupaţii care aparţin grupelor majore de meşteşugari-meseriaşi şi operatori la instalaţii, maşini şi echipamente (31,7%).

Bărbaţii predomină în rândul meşteşugarilor-meseriaşilor (79%), operatorilor de instalaţii, maşini şi echipamente (67,7%), agricultorilor (66,4%), conducătorilor şi funcţionarilor din administraţia publică şi din unităţile economico-sociale (61,9%) şi a muncitorilor necalificaţi (57,3%).

Proporţia majoritară a femeilor comparativ cu cea a bărbaţilor se regăseşte în următoarele grupe majore de ocupaţii: funcţionari administrativi (68,4%), lucrători operativi în servicii, comerţ (61,1%), tehnicieni, maiştrii (61,0%), specialişti cu ocupaţii intelectuale (56,7%).

Salariul mediu brut de bază în luna octombrie a anului trecut a fost de 1.126 lei pentru salariaţii care au lucrat 23 de zile, iar salariul mediu brut realizat de 1.391 lei.

Salariul mediu brut realizat cuprinde, pe lângă salariul de bază, şi o parte variabilă compusă din sporuri şi prime acordate ca procentaj din salariu sau ca sumă fixă.

Astfel, raportul dintre salariul de bază şi salariul realizat, arată că, cele mai mari sporuri şi adaosuri se regăsesc în activităţile din industria extractivă (40,1%), sănătate şi asistenţă socială (38,1%), energie electrică şi termică, gaze şi apă (33,5%), transport, depozitare şi comunicaţii (23,6%).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului INS: Femeile au câştigat, în octombrie 2007, în medie cu 10,6% mai puţin decât bărbaţii.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
INS: Femeile au câştigat, în octombrie 2007, în medie cu 10,6% mai puţin decât bărbaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei