Aproximativ 190.000 de fermieri au primit până în prezent subvenţiile pe suprafaţă aferente anului trecut, reprezentând 15% din numărul total de agricultori care au depus cereri, iar valoarea plăţilor realizate este de 26 de milioane euro.
"Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat până în prezent plăţi pe suprafaţă aferente anului 2007 pentru un număr de 190.000 de fermieri. Totodată, APIA a solicitat fonduri la Ministerul Agriculturii pentru încă circa 77.000 fermieri ce urmează a fi plătiţi până la sfârşitul acestei săptămâni.(...) Menţionăm că mai sunt încă 180.000 de fermieri pentru care au fost efectuate şi aprobate toate controalele, aceştia urmând a fi plătiţi până la sfârşitul lunii aprilie 2008", se arată într-un comunicat APIA.
Cele mai multe plăţi au fost efectuate în judeţele Vaslui (18.575 fermieri), Teleorman (12.446 fermieri), Prahova (11.249 fermieri), Dâmboviţa (11.219 fermieri).
Instituţia şi-a propus să autorizeze, până la sfârşitul lunii mai toţi, plăţile pentru toţi cei peste 1,2 milioane de fermieri care au depus cereri.
"Dorim să asigurăm fermierii că vor primi sprijinul financiar comunitar şi de la bugetul naţional la timp, cu mult înainte de termenul limită stabilit prin regulament european, mai precis finalul lunii iunie", se spune în comunicat.
Agenţia va plăti în luna aprilie subvenţiile fermierilor care nu au declarat suprafeţe mai mari decât deţin în realitate, nu au nu au fost sancţionaţi şi ale căror terenuri nu au fost verificate prin teledetecţie.
"Conform angajamentelor României faţă de Comisia Europeană, în cursul lunii aprilie şi până la finalizarea tuturor controalelor, vor fi plătiţi acei fermieri care nu au fost implicaţi în conflicte de supradeclarare pe niciuna dintre parcelele declarate, nu au fost sancţionaţi în urma controalelor efectuate şi nu au făcut obiectul controlului prin teledetecţie", arată APIA.
Insituţia apreciază că ritmul efectuării plăţilor va creşte la începutul lunii mai, având în vedere faptul că se vor finaliza toate controalele (administrativ, prin teledetecţie, supracontrol).
"APIA, în calitate de instituţie care gestionează fonduri europene, atrage atenţia că autorizarea şi plata către fermieri se realizează în urma efectuării tuturor controalelor şi numai după clarificarea şi corectarea erorilor depistate. Astfel, în contextul actualei campanii de depunere a cererilor de sprijin pentru anul 2008, Agenţia face apel la corectitudinea şi responsabilitatea fermierilor în momentul depunerii cererii, precum şi la buna colaborare cu specialiştii APIA în timpul controalelor programate", mai precizează Agenţia de Plăţi.
Ministrul Agricultrii, Dacian Cioloş, a cerut APIA să finalieze acordarea plăţilor pe hectar din fonduri UE până la sfârşitul lunii mai, iar depăşirea acestui termen, fără o motivaţie obiectivă, să fie sancţionată prin măsuri administrative.
Valoarea totală a fondurilor UE alocate pentru 2007 este de 440 de milioane euro. Pe lângă plăţile la hectar din fonduri comunitare, de circa 50 de euro pe hectar, agricultorii primesc şi plăţi complementare de la bugetul de stat.
Concomitent cu procesul de plată a subvenţiilor aferente anului trecut, APIA derulează campania de depunere a cererilor pentru 2008, care are loc în perioada 3 martie-15 mai. Agricultorii vor putea totuşi să mai depună cereri şi în intervalul 16 mai - 9 iunie, dar cu o penalitate de 1% din subvenţie, pentru fiecare zi de întârziere.
Fermierii care au depus şi în 2007 cereri de sprijin vor primi un formular cu datele pretipărite, dar cu căsuţe libere, pentru fiecare rubrică, pentru a înscrie eventualele modificări.
De asemenea, agricultorii vor avea acces în acest an la o bază de date pe internet, care cuprinde hărţile pe care îşi identifică parcelele. Procesul de identificare a parcelelor este o etapă necesară pentru primirea plăţilor.