Preţurile de pe piaţa imobiliară s-ar putea stabiliza începând de anul viitor, odată cu creşterea ofertei, iar piaţa construcţiilor va continua şi în acest an pe o dinamică ridicată, a declarat, luni, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
"Cei care spun că piaţa construcţiilor va scădea sunt cei care au investiţii. Că preţurile nu vor mai creşte aşa de mult este posibil, iar începând de anul viitor, odată cu amplificarea ofertei, ele s-ar putea stabiliza", a spus Vosganian, la un seminar organizat de Banca Naţională a României şi Institutul Bancar Român.
El a explicat că viteza ridicată de creştere a preţurilor din pe piaţa imobiliară are ca suport întârzierea dezvoltării acestui segment comparativ cu alte state din regiune.
Vosganian crede că o altă influenţă a avut-o decalajul de investiţii străine directe faţă de statele vecine, amintind că până în 2004 investiţiile anuale nu depăşeau 1,5 miliarde euro. De asemenea, o altă întârziere a fost cauzată de nivelul scăzut al salariilor şi intermedierea financiară redusă.
Ministrul a arătat că o bună parte din investiţiile imobiliare sunt reprezentate de clădirile de birouri destinate afacerilor dezvoltate de străini în România. El a făcut o paralelă între evoluţia pieţei imobiliare şi celelalte pieţe din România, care de asemenea au avut întârzieri în dezvoltare, amintind de ritmurile înalte de creştere de pe Bursă, piaţa bancară sau piaţa asigurărilor.
BNR şi Uniunea Notarilor Publici din România (UNPR) vor colabora pentru realizarea unui schimb de date statistice referitoare la tranzacţiile imobiliare, datele urmând să fie utilizate de banca centrală la elaborare analizelor care stau la baza evaluărilor privind stabilitatea financiară.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că discuţiile cu notarii au ca scop definirea unei situaţii reale privind piaţa imobiliare, pentru că s-a creat o întreagă fantasmă, iar dacă preţurile afişate sunt cele reale, atunci o astfel de situaţie ar trebui să sperie.
El a comentat pe marginea analizelor privind prăbuşirea pieţelor imobiliare, spunând că dacă la vânzare sunt afişate preţuri fictive de 2.000 de euro pe metru pătrat, dar tranzacţile se vor închea în viitor la 1.000 euro, nu înseamnă neapărat un "crack".
În urmă cu mai mult timp, banca centrală şi-a manifestat îngrijorarea privind evoluţia preţurilor din piaţa imobiliară. Cu aproape doi ani în urmă, guvernatorul BNR vorbea chiar de un bubble la nivelul preţurilor din unele zone.
Omul de afaceri Dinu Patriciu, preşedintele grupului Rompetrol, afirma în luna martie că piaţa imobiliară din România se află în cădere, din cauza absenţei tranzacţiilor şi a preţurilor necompetitive, situaţie premergătoare unei crize.
"Piaţa imobiliară românească cade în fiecare zi, dar nu vrem să vedem asta. Oamenii cred că este adevărat ceea ce vor să creadă. Nu se mai fac tranzacţii, iar asta este o situaţie premergătoare unei crize, care repetă pas cu pas ce se întâmplă în Spania", a spus Patriciu.
Ulterior, el şi-a nuanţat afirmaţia, arătând că s-a referit la investiţiile în terenuri, pe care le consideră riscante.
Rompetrol va construi în următorii doi ani, în asociere cu un fond de investiţii imobiliar, un nou sediu central al grupului, amplasat pe un teren situat în spatele Casei Presei din Bucureşti, precum şi birouri destinate închirierii şi 1.000 de apartamente, proiect în valoare de 200 milioane euro.