Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea de către operatorul de telefonie mobilă Vodafone România a pachetului majoritar de acţiuni al firmei Proton Tehnologies Suceava, cu activităţi în sectorul distribuţiei de produse şi servicii de telecomunicaţii.
"Consiliul Concurenţei a constatat că efectele acestei concentrări economice asupra mediului concurenţial nu sunt semnificative şi acestă operaţiune nu conduce la restrângerea, înlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei pe pieţele relevante identificate. În consecinţă, Consiliul a emis o decizie de neobiecţiune", se arată într-un comunicat al autorităţii.
Vodafone România a preluat 66% din capitalul Proton, firmă care deţine o reţea de 73 de magazine în care sunt vândute produse şi servicii de telefonie mobilă. Proprietarul firmei, Gabriel Cristian Sandu, va rămâne implicat pe termen mediu ca asociat minoritar semnificativ, cu un pachet de 34% din acţiuni.
Valoarea acordului dintre cele două companii nu a fost precizată.
În urma operaţiunii, Proton Tehnologies va păstra cei peste 200 de angajaţi şi va deveni distribuitor exclusiv pentru produsele şi serviciile Vodafone, după un proces de rebranding al celor 73 de magazine, cele mai multe fiind situate în judeţele Suceava, Iaşi, Braşov, Constanţa, Cluj şi în Bucureşti.
În luna septembrie 2007, Vodafone România a preluat toate cele 55 de magazine deţinute de Petrocom D&V Iaşi în Capitală şi în 25 de judeţe, precum şi operaţiunile postpaid (abonamente) ale firmei. Petrocom D&V este dealer exclusiv al operatorului de telefonie mobilă începând din anul 2001.
La finele anului 2007, reţeaua de magazine Vodafone din România număra 146 de unităţi.
Operatorul român este parte a grupului britanic de telecomunicaţii Vodafone şi avea 8,8 milioane de clienţi la 31 decembrie 2007.
Pe piaţa telefoniei mobile mai activează Orange România - 10 milioane de utlizatori, Cosmote România - 3,616 milioane de clienţi (decembrie 2007), Telemobil (Zapp Mobile) - peste 500.000 abonaţi (iunie 2007) şi RCS&RDS, operator care şi-a lansat operaţiunile pe acest segment de piaţă în octombrie 2007.
Cele mai importante reţele de distribuţie de produse şi servicii de telefonie mobilă sunt Germanos - peste 200 de magazine, Fonomat - circa 160 locaţii, Euro GSM - 120, Avenir Telecom - mai mult de 100 de unităţi şi Say.