Autoritatea Veterinară a fost notificată săptămâna trecută că unele loturi de vaccin folosit contra pestei în ferme au o imunitate scăzută, astfel că a transmis informaţiile Insitutului de Control al Produselor Biologice şi a încetat temporar utilizarea vaccinului respectiv.
"Am primit o notificare, pe 14 aprilie, prin sistemul rapid de alertă, că la anumite loturi de vaccin marker s-a constatat o scădere a imunităţii. Cei de la companie au oprit distribuţia, nu numai în România, dar şi în celelalte state unde distribuiau. Noi am cerut la Insitutul de Control al Produselor Biologice, pentru un punct de vedere şi aşteptăm hârtiile lor", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.
Vaccinul este distribuit de compania olandeză Intervet.
El a adăugat că Autoritatea a oprit imunizarea cu vaccin marker până va primi punctul de vedere al Insitutului de Control al Produselor Biologice şi noi informaţii de la autorităţile europene competente sau compania olandeză.
"Vaccinul a fost blocat de atunci, de când am primit notificarea. Situaţia va fi discutată la Bruxelles, în cadrul Comitetului Veterinar Permanent de astăzi", a spus directorul din ANSVSA Nicolae Lazăr.
El a precizat că imunizarea cu vaccin viu, folosită pentru porcii din gospodării, nu a fost oprită.
Programul de eradicare a pestei porcine clasice în România prevede vaccinarea porcilor din gospodării cu un anumit tip de vaccin - viu atenuat, iar a animalelor din ferme cu un alt tip de vaccin - marker. Ambele tipuri sunt autorizate în Uniunea Europeană, vaccinul viu atenuat fiind însă mai des folosit decât cel marker.
Presa centrală a relatat în mai multe rânduri că vaccinul antipestă folosit din România, de tip marker, ar fi ineficient.
Potrivit cotidianului Gardianul, Agenţia de Medicină Europeană, organismul de referinţă al UE în domeniul vaccinurilor, a concluzionat că vaccinul de tip marker este ineficient şi există probleme privind termenul de valabilitate al acestuia.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a arătat în luna august a anului trecut, după apariţia în presă a unor articole privijd ineficienţa vaccinului folosit, că a optat pentru imunizarea porcilor din ferme cu marker întrucât nu existau focare în exploataţii, iar măsura necesară era de prevenţie, nu de combatere efectivă a bolii.
Totodată, ANSVSA a precizat la acea dată că vacinul conferă o imunitate de 70%.
Autoritatea Veterinară a început vaccinarea de urgenţă împotriva pestei porcine în luna decembrie a anului 2006, iar în iunie 2007 anunţa că toate focarele au fost închise. În luna august a anului trecut au fost confirmate însă trei noi focare, acestea fiind primele apărute în ferme profesionale. Focarele au fost depistate la ferme din Timiş ale companiei amerciane Smithfield. Un nou focar de pestă a fost confirmat la începutul lunii octombrie 2007 în rezervaţia Insulei Mici a Brăilei, la un porc mistreţ.
Programul de erdaicare a pestei prin vaccinare continuă şi în acest an.
Comisia Europeană a decis în luna septembrie a anului trecut să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti la livrările de carne şi produse din carne de porc în statele din UE, considerând că boala nu este încă ţinută sub control.