Ministerul Educaţiei, Cristian Adomniţei, apreciază că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia universităţile sunt fabrici de diplome este total nepotrivită, adăugând că şeful statului jigneşte întreaga comunitate academică fără să aibă probe.
"Afirmaţia domnului preşedinte potrivit căreia universităţile sunt fabrici de diplome este total nepotrivită. E drept că este posibil ca aserţiunile preşedintelui să se fi bazat pe experienţa fostului rector de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Dumitru Oprea, pe care-l susţine făţiş şi ale lectorului universitar de mare ţinută (academică) Elena Udrea. Este foarte uşor să arunci cu jigniri în toată comunitatea academică - fără să te bazezi pe probe - pentru că, nu-i aşa, aceasta este reţeta oficială a Cotroceniului - boala generalizării!", susţine ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit lui Adomniţei, datele concrete, "şi nu din zvonistici discutate pe la colţuri", atesă că există în universităţile româneşti profesori de o pregătire superioară indubitabilă, "pe care îi susţinem şi încurajăm în atingerea performanţei". "De asemenea, există studenţi conştiincioşi care înţeleg să nu-şi trişeze viitorul", a adăugat Adomniţei.
Ministrul Educaţiei apreciază că preşedintele Traian Băsescu are o problemă de percepţie asupra învăţământului superior atunci când susţine că acesta nu a evoluat de la Revoluţie încoace.
"Să ne amintim că universităţile sunt autonome, îşi pot alege propriul destin, fără o direcţie de la centru, aşa cum se întâmpla până nu demult! Şi ca parte a evoluţiei sistemului aş adăuga şi eforturile foştilor mei colegi, miniştrii Mihail Hărdău şi Mircea Miclea. Putem accepta că unele universităţi pot avea dificultăţi în asigurarea calităţii educaţiei, dar monitorizarea acestora intră în atribuţiile şi responsabilitatea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, care nu se subordonează MECT", a adăugat demnitarul.
Adomniţei a amintit de faptul că asumarea tuturor problemelor unei universităţi ţine de felul în care cei care o administrează înţeleg necesitatea creşterii calităţii şi maturizarea sistemului de învăţământ superior. Ministrul Educaţiei a mai spus că este de datoria morala a Ministerului Educaţiei să ajute la dezvoltarea sistemului de învăţământ superior, astfel că a fost propus un nou cadru legal, fiind încurajată dezvoltarea parteneriatelor între universităţi şi mediul de afaceri.
"Pregătim înfiinţarea agenţiei de creditare pentru studenţi. Sunt doar câteva dintre eforturile pe care înţelegem să le facem - pe lângă fondurile importante pe care le alocăm universităţilor – pentru ca pe termen mediu să avem instituţii de învăţământ superior în top 500", a precizat Adomniţei.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la primul Congres al Uniunii Studenţilor din România, că este îngrijorat de faptul că nicio universitate românească nu se află în primele 500 din lume şi nici în primele 100 din Europa. El a ţinut să menţioneze că Ungaria şi Polonia au două, respectiv trei universităţi printre primele 100 din Europa.
El a criticat şi faptul că la toate universităţile din România se pot face doctorate, menţionând că, de exemplu, în SUA din 3.000 de universităţi doar 57 sunt acreditate să facă doctorate.
"Va trebui să se treacă imediat la clasificarea universităţilor, astfel încât cele mai multe să aibă ca obiectiv licenţierea, altele licenţierea şi masteratele şi doar câteva, repet câteva, care să poată face şi doctorate", a declarat Băsescu.
Preşedintele a susţinut, de asemenea, că sistemul de învătământ trebuie să fie echitabil în raport cu studenţii din mediul rural şi urban şi, de asemenea, în raport cu tinerii de etnie maghiară şi romă.
Traian Băsescu a amintit că în Uniunea Europeană 12% din forţa de muncă angajată se află anual în diverse forme de educaţie continuă, fiind astfel la curent cu noutăţile şi având performanţă, în timp ce în România procentul este de 2,5%.
El a spus că scăderea natalităţii în România va determina ca în perioada 2020 - 2025 populaţia universitară, cu vârste între 18 şi 25 de ani, să se reducă cu mai mult de 40% faţă de numărul tinerilor studenţi din prezent.