Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roaţiş-Cheţan, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că micii producători nu vor avea restricţii privind vânzarea produselor tradiţionale, în afara celor privind igiena şi trasabilitatea.
"Dacă produce un anume aliment tradiţional în condiţii de igienă şi respectă trasabilitatea, pe mine nu mă interesează că îl vinde la Sibiu sau la Constanţa. Pe mine mă interesează să fie produs, manipulat şi transportat în condiţii de igienă. El se poate regăsi oriunde", a spus, într-o conferinţă de presă, Radu Roatiş, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a adăugat că importante sunt igiena şi trasabilitatea, adică traseul produsului de la producător până la consumator, pentru ca în cazul unei toxiinfecţii alimentare să se poată stabili originea lui.
Preşedintele ANSVSA a spus că Ministerul Agriculturii va elabora un ordin privind produsele tradiţionale şi ecologice în perioada imediat următoare, iar, la rândul său, Autoritatea a elaborat, săptămâna trecută, ordinul privind normele igienice şi sanitar-veterinare pentru acest tip de produse, care se vor regăsi în ordinul final al Ministerului Agriculturii.
Potrivit sursei citate, odată cu acest ordin şi cu înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice, vor intra în vigoare şi normele sanitar-veterinare impuse de ANSVSA.
Radu Roatiş a explicat că micii producători vor trebui să precizeze modul în care sunt realizate produsele pe care le pun în vânzare şi să demonstreze că respectă normele de igienă şi trasabilitate.
"Nu mă interesează reţeta, ci mă interesează norma de igienă. Pe mine mă interesează partea în care el face acel produs să respecte norma de igienă. Eu îi solicit nu secretul reţetei, ci să aibă apă caldă sau rece, să aibă o podea salubră sau tot ceea ce face să fie igienizat", a spus preşedintele ANSVSA.
Radu Roatiş-Cheţan a precizat că în prezent în România sunt înregistrate peste 1.800 de produse catalogate tradiţionale sau ecologice.