Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că este dreptul DNA să solicite avizul Senatului privind începerea cercetării penale împotriva ministrului Muncii şi Familiei, Paul Păcuraru, vizat într-un dosar de corupţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Premierul Tăriceanu a precizat că Senatul este abilitat să analizeze cererea şi să decidă dacă Paul Păcuraru va fi cercetat penal sau nu.
"DNA are dreptul să facă acest lucru şi este de resortul Senatului acum să analizeze cererea şi să decidă pe cale de consecinţă", a spus Tăriceanu.
Primul ministru a efectuat, vineri, o vizită în municipul Focşani, unde a participat la inaugurarea unei expoziţii de materiale de construcţii şi la o întâlnire cu viticultorii vrânceni. La ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu participa la lansarea oficială a candidaţilor PNL pentru Consiliul Judeţean, primării şi consiliile locale.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, vineri, Senatului aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva ministrului Municii, Paul Păcuraru, vizat într-un dosar de corupţie.
"În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, republicată şi având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr.270 din 10 martie 2008, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Senatul pentru a cere urmărirea penală faţă de Nicolae Paul Anton Păcuraru, ministrul Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în dosarul nr.239/P/2007", se arată într-un comunicat al DNA de vineri. În 10 martie, Curtea Constituţională (CC) a stabilit că Ministerul Public este obligat să ceară Parlamentului avizul pentru cercetarea miniştrilor sau foştilor miniştri, care au calitatea de parlamentar, atunci când demnitarii sunt vizaţi în cadrul unei anchete.
Astfel, Curtea Constituţională a constat existenţa unui conflict juridic între Ministerul Public - Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi Parlament - Camera Deputaţilor şi Senat, pe de altă parte, în legătură cu procedura de urmat în cazul cererilor referitoare la urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru faptele comise în exerciţiul funcţiei lor şi care, la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau de senator.
Potrivit Curţii, în aplicarea dispoziţiilor articolului 109 , alineatul 2, teza întâi, din Constituţie, Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului, pentru faptele comise în timpul mandatelor lor şi care la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau senator.
În aplicarea dispoziţiilor articolului 109 din Constituţie, Ministerul Public va sesiza preşedintele, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului care, la data sesizării, nu au şi calitatea de parlamentar.
În 23 ianuarie, Senatul anunţa că trebuie să se pronunţe asupra propunerii de începere a urmăririi penale a senatorilor Paul Păcuraru şi Codruţ Sereş, aceasta fiind concluzia unei scrisori de răspuns a preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, la solicitarea secretarului de stat în Ministerul Justiţiei, Gheorghe Mocuţa, referitor la exprimarea unui punct de vedere al Senatului cu privire la procedura în vederea începerii urmăririi penale în cazul miniştrilor care sunt şi senatori.
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut în ianuarie ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş, Tudor Chiuariu şi Traian Decebal Remeş - ultimii doi au fost miniştri, ei neavând şi calitatea de parlamentari.
Acest demers al şefului statului a generat discuţii pe tema necesităţii sau nu a avizului din partea Parlamentului pentru miniştrii care au şi calitatea de parlamentar, în final ajungându-se la Curtea Constituţională, care a tranşat această chestiune.
Paul Păcuraru, ministrul Muncii, susţinea că preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, i-a cerut să numească "un anumit domn Romanescu" în funcţia de şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, însă acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, postul fiind ocupat în urma unui concurs, de către o altă persoană.
Paul Păcuraru a făcut între timp o vizită la DNA.