Fermierii care fac agricultură ecologică vor beneficia în acest an de o subvenţie care să acopere 50% din valoarea taxei de inspecţie şi certificare, dar nu mai mult de 900 lei, precum şi de un sprijin financiar, care poate ajunge la 700 lei pe hectar, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.
"Se acordă sprijin prin susţinerea a 50% din contravaloarea taxei de inspecţie şi certificare plătită de producător organismului de control cu care a încheiat contractul. Sprijinul maxim acordat este de 900 lei, pentru fiecare producător", se spune în proiectul elaborat de Ministerul Agriculturii.
Totodată, producătorii din domeniul agriculturii ecologice vor primi o sumă fixă, în funcţie de tipul de activitate pe care o derulează, subvenţie care anul trecut nu a existat.
Pentru culturile ecologice pe teren arabil, păşuni şi fâneţe permanente aflate în perioada de conversie, subvenţia va fi în acest an de 425 de lei pe hectar, pentru o suprafaţă de maxim 20 de hectare, în cazul fiecărui producător, se arată în proiect.
Pentru culturi de viţă-de-vie şi livezi aflate în perioada de conversie, valoarea sprijinului este de 700 lei pe hectar, de asemenea pentru maxim 20 de hectare.
Producătorii de miere ecologică vor primi 75 de lei pentru fiecare familie de albine, în limita a 50 de familii de albine fiecare.
Finanţarea este acordată ca ajutor "de minimis". Acest tip de ajutor nu este considerat ajutor de stat, întrucât nu distorsionează concurenţa pe piaţă, şi nu trebuie obţinută aprobarea Comisiei Europene înainte de acordare, în limita unui plafon stabilit. CE a aprobat la finele anului trecut creşterea plafonului de la 3.000 de euro la 7.5000 de euro.
Astfel, ajutorul "de minimis" acordat unui producător nu trebuie să depăşească valoarea de 7.500 de euro, pe o perioadă de trei ani.
Tot de ajutor " de minimis" vor beneficia şi producătorii de legume şi fructe, dar numai dacă fac parte din asociaţii sau organizaţii, subvenţia fiind diferenţiată în funcţie de tipul de organizare. Un alt criteriu de eligibilitate este ca fermierul să lucreze o suprafaţă de cel puţin 0,25 hectare.
Astfel, persoanele fizice care sunt membre ale asociaţiilor sau organizaţiilor profesionale pot primi 1.110 lei pe hectar, în timp ce membrii grupurilor de producători, persoane fizice sau juridice, primesc 2.960 de lei pe hectar.
Dacă grupul de producători a fost recunoscut preliminar, sprijinul creşte la 3.700 de lei pe hectar pentru fiecare membru.
Un producător poate primi subvenţii pentru o suprafaţă de până la trei hectare de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse din sectorul legume-fructe.