Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea confiscării averilor dobândite nejustificat, este un lucru extrem de grav care contravine angajamentelor luate de România faţă de UE.
"Curtea Constituţională a stabilit că măsura confiscării averilor dobândite nejustificat este neconstituţională. Gestul parlamentarilor PDL este extrem de grav. El contravine întregii folosofii a acţiunii politice a actualei guvernări în combaterea corupţiei, contravine angajamenteleor pe care ni le-am luat la Bruxelles. Este, cred, un atac concertat al PDL împotriva instituţiilor democratice ale statului în speranţa că probabil nu-i vor viza pe domniile lor mai devreme sau mai târziu", a susţinut Bogdan Olteanu.
Liberalul a explicat că România s-a angajat că va confisca averile nejustificate, lucru care în acest moment este o obligaţie pe care Guvernul trebuie să o îndeplinească.
"Situaţia este foarte proastă. Principala competenţă a ANI se referă la verificarea averilor dobândite nejustificat şi propunerea către instanţe a confiscării acestora. În acest moment, ANI a rămas fără acest braţ principal al acţiunii sale. Este un lucru extrem de grav. Din păcate, el nu este singur şi nu vine ca un accident, el vine în conjuncţie cu eforturi coordonate ale reprezentanţilor acestui partid de a desfiinţa acele instituţii care le-ar putea crea probleme. Nu au trecut câteva săptămâni de când anunţam că vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a cerut Curţii Constituţionale să constate neconstituţionalitatea CNCD, nu au trecut câteva zile de când la raportul SRI preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să nu dezbată legile siguranţei naţionale, pentru că nu e nicio grabă să reformăm sistemul de siguranţă naţională. Chiar ieri (miercuri - n.r.), la Camera Deputaţilor, parlamentarii PDL au lipsit de la Comisia juridică, permiţând astfel modificarea Legii CNSAS", a susţinut Olteanu.
El a adăugat că Parlamentul va decide modul în care îşi va face agenda, menţionând că cele mai multe dintre legile siguranţei naţionale au trecut deja de Camera Deputaţilor, fiind în lucru la Senat, iar Camera va finaliza în această sesiune Legea statutului ofiţerului de informaţii, pe care o va trimite spre promulgare.
Bogdan Olteanu a menţionat, de asemenea, că decizia Curţii Constituţionale se va aplica în toate cazurile şi că persoanele anchetate de ANI pot avea câştig de cauză, dacă vor contesta la CC decizia Agenţiei.
"A fost o tehnică parlamentară interesantă, pentru că paralamentarii PDL nu au îndrăznit să atace legea ANI, ci o lege a lui Eugen Nicolicea, prin care domnul Nicolicea introducea şi în alte instrumente de control al averii decât ANI, posibilitatea confiscării averilor dobândite nejustificat. Dar, în urma deciziei CC, se stabileşte faptul că averea nejustificată nu se poate confisca şi evident că asta se va aplica în toate cazurile. Evident că prin gestul parlamentarilor PDL, care au semnat această contestaţie, s-a deschis foarte simplu calea ca orice persoană anchetată de ANI să conteste la Curtea Constituţională şi să obţină câştig de cauză", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Olteanu a ţinut să explice că diferenţa dintre averea dobândită ilicit, aşa cum spune Constituţia, şi avere dobândită nejustificat este acea avere dobândită de oamenii care au lucrat 18 ani la stat, ca demnitari în instituţiile statului, şi care au devenit milionari fără să poată explica de unde provine această avere.
El a menţionat că "Radu Berceanu e cel mai fericit exemplu" în acest caz.
"Dacă nu poţi explica, este nejustificată. Dacă statul poate dovedi prin intermediul procurorilor că averea a fost dobândită ilegal, este ilicită. Sunt nenumărate cazuri în care statul nu poate dovedi, faptele s-au prescris pentru că sunt extrem de vechi, rămânea posibilitatea pe care ne-am asumat-o ca ţară de a confisca averile dobândite nejustificat prin instanţă. Această posiblitate a fost, începând de ieri (miercuri - n.r.), închisă de reprezentanţii PDL", a mai spus Bogdan Olteanu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat că liberalii vor face consultări la nivelul Guvernului, cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE) şi cu experţi din domeniu, pentru a vedea se poate "repara" din această decizie "extrem de gravă" şi pentru a încerca să construiască împreună cu CE o nouă formulă care să permită în continuare lupta împotriva corupţiei.
Întrebat dacă Parlamentul va modifica Legea ANI, Bogdan Olteanu a spus că parlamentarii nu doresc să-i aducă vreo modificare, dar şi-a exprimat speranţa că "nu vor exista în continuare presiuni din partea parlamentarilor PDL, pentru modificarea legii şi pentru eliminarea controlului averilor dobândite nejustificat".
Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea pentru modificarea Legii 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor este neconstituţională, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici.