Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 apr 2008 - Anul XIII, nr. 90 (3771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Distribuitorii şi importatorii de medicamente opresc, vineri, livrarea către farmacii şi spitale

Miercuri, 16 Aprilie 2008 (14:36:04)

Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente şi Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România opresc, vineri, livrările către farmacii şi spitale în semn de protest faţă de refuzul ministrului Sănătăţii de a ajusta preţul medicamentelor în funcţie de cursul valutar.
  Cele două asociaţii, Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) şi Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM), au susţinut, într-o conferinţă de presă de miercuri, că vor ajunge, în curând, în situaţia de a opri importul şi distribuţia de medicamente întrucât nu mai pot suporta diferenţele de curs valutar din ultimele cinci luni, cele două organizaţii asigurând peste 90 la sută din distribuţia de medicamente.

"Atât ADIM cât şi ADMR au încercat prin toate căile să intre în dialog cu autorităţile şi să explice impactul economic negativ, însă fără rezultat", a declarat preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR), Viorel Vasile.

Reprezentanţii distribuitorilor şi importatorilor de medicamente au explicat că au înregistrat pierderi de 20 de milioane de euro deoarece cursul euro a ajuns la 3,7 lei, iar statul decontează la un curs de 3,32, care era valabil în aprilie 2007.

"În curând vom fi obligaţi să închidem depozitele. Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi-a încălcat propriul ordin care prevede reactualizarea preţului din CANAMED (Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor - n.r.) la fiecare trei luni, în funcţie de devalorizarea monedei naţionale în raport cu euro. Mai mult, ministrul a omis să spună că au fost două scăderi succesive de preţuri, respectiv în decembrie 2006 şi mai 2007, iar în tot acest interval au crescut preţurile la utilităţi dar şi la motorină'', a explicat Vasile.

Cea mai dificilă situaţie se înregistrează în cazul medicamentelor achiziţionate în franci elveţieni şi euro, respectiv celor din programele naţionale de oncologie, diabet, postransplanat şi HIV/SIDA.

Acţiunea de protest a celor două asociaţii va începe vineri, când vor opri distribuţia medicamentelor către farmacii şi spitale, şi va continua în alte două zile în săptămâna 5-9 mai, apoi cu alte trei zile în săptămâna următoare, până când Ministerul Sănătăţii va decide să respecte legea şi să reactualizeze preţurile la medicamente, a adăugat Vasile.

Distribuitorii susţin că sunt nevoiţi să recurgă la astfel de acţiuni întrucât autorităţile au ignorat solicitările lor.

"În prezent sunt peste 1.000 de medicamente ale căror preţuri nu acoperă nici măcar costurile de distribuţie, pacienţii beneficiind de aceste medicamente fără ca statul să plătească acest serviciu", a mai spus Vasile.

El a adăugat că, în ultima perioadă, au fost reduse drastic costurilor pentru a face faţă presiunii financiare impuse de Ministerul Sănătăţii şi, în acelaşi timp, pentru a nu lăsa pacienţii fără medicamente. Astfel, s-au limitat importurile pentru produsele care se înregistrau pierderi foarte mari.

"Vom continua demersurile începute de a ne adresa justiţiei române pentru nerespectarea prevederilor legale, dar ne vom adresa şi Comisiei Europene cu privire la acţiunile Guvernului României de a duce distribuitorii spre faliment. În plus, pentru ca distribuitorii de medicamente din România să poată reacţiona mai eficient la ameninţările din ce în ce mai grave la sustenabilitatea activităţii lor, s-a luat decizia fuziunii celor două asociaţii (ADMR şi ADIM) şi constituirea lor într-un patronat al distribuitorilor de medicamente din România care să le reprezinte interesele în dialogul cu autorităţile'', potrivit preşedintelui ADMR.

Ministrul Sănătăţii a îngheţat preţul medicamentelor la nivelul celor din aprilie 2007, de la începutul anului 2008, până la sfârşitul lunii mai.

Cele două organizaţii cer urgent ministrului Eugen Nicolăescu să revină asupra ordinului privind blocarea preţului medicamentelor şi să facă urgent ajustarea în funcţie de devalorizarea leului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Distribuitorii şi importatorii de medicamente opresc, vineri, livrarea către farmacii şi spitale.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Distribuitorii şi importatorii de medicamente opresc, vineri, livrarea către farmacii şi spitale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei