Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la o dezbatere,că un tratat cu Republica Moldova nu este o prioritate şi că România nu vede de ce ar fi nevoie de un document referitor la frontiera cu această ţară.
Întrebat cum comentează declaraţiile recente ale oficialilor de la Chişinău referitoare la semnarea unui tratat între România şi Republica Moldova, Traian băsescu a răspuns: :"Nu-i o prioritate. Noi am recunoscut imediat după destrămarea fostei Uniuni Sovietice fostele frontiere. Nu vedem de ce ne trebuie un tratat care să vizeze frontiera de stat româno-moldovenească".
El a subliniat că România a recunoscut frontierele fostei URSS "aşa cum statele şi le-au asumat".
"Deci, nu cred că este nevoie să consolidăm prin propria noastră voinţă un act din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, pe care niciunul dintre noi nu-l acceptă ca fiind valid şi legal", a spus Băsescu.
Referindu-se tot la Republica Moldova, şeful statului a precizat că România susţine apropierea Ucrainei faţă de NATO, pentru că aceasta corespunde intereselor de securitate şi pentru că astfel Republica Moldova s-ar afla între două state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
Traian Băsescu a amintit că Republica Moldova se declară stat independent, stat care a lipsit România de pârghia prin care să ajute această ţară să se apropie de NATO.
Republica Moldova condiţionează semnarea unui acord bilateral privind micul trafic la frontieră, care să permită moldovenilor din apropierea graniţei româneşti să intre în România fără viză, de încheierea unui tratat de frontieră, a relatat vineri Deutsche Welle în pagina electronică.
România evită însă semnarea tratatului, deoarece îl consideră inutil şi contrar realităţilor istorice care îi leagă pe românii de pe cele două maluri ale Prutului. Bucureştiul consideră că ar fi mai productiv dacă cele două părţi ar discuta despre un acord de parteneriat în spirit european, potrivit Deutsche Welle.
Şeful diplomaţiei moldovene, Andrei Stratan, a confirmat joi că a primit textul acordului privind reluarea micului trafic la frontieră, dar a precizat că accesta nu poate fi examinat decât împreună cu un acord de frontieră între cele două state, document pe care Bucureştiul îl consideră depăşit şi evită negocierile asupra sa.