Mişcările de protest din ultima perioadă au apărut pe fundalul campaniilor electorale succesive, care se vor întinde până în 2010, a declarat, marţi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian (PNL).
El a adăugat că orice mişcare de protest câştigă susţinerea unor partide în scop electoral.
Vosganian a explicat că au apărut situaţii iraţionale, cu mişcări de protest ale agricultorilor privind motorina, deşi este cea mai avantajoasă formulă de subvenţie până în prezent, precum şi ale pensionarilor, în contextul în care veniturile acestora au crescut fără precedent.
Potrivit ministrului, eliminarea rovinietei la solicitarea transportatorilor ar avea ca efect creşterea preţului la carburanţi pentru toate categoriile de utilizatori, inclusiv cei cu venituri mici, care îşi folosesc rar maşinile.
"Ar trebui să se mute o taxare îndreptată către un anumit comportament spre toţi utilizatorii. Rovinieta este o taxare utilizată la nivel european, în unele cazuri şi pentru autostrăzi. Protestul transportatorilor reprezintă o tentativă de a specula o situaţie politică fragilă", a spus Vosganian.
Transportatorii rutieri au participat, luni, la marşuri de protest pe şoseaua de centură a Bucureştiului şi în alte 18 oraşe din ţară, cerând taxe mai mici, carburanţi mai ieftini şi drumuri mai bune.
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat că o parte dintre revendicările transportatorilor sunt contradictorii, menţionând că aceştia solicită defiinţarea rovinietei, dar cer o infrastructură de transport mai bună, având în vedere că principala sursă certă de venituri a Companiei Naţionale de Autostrăzi, folosită exclusiv pentru modernizarea şi modernizarea drumurilor naţionale, este rovinieta.